Mammans sista samtal med Beata: ”Kom tillbaka”

Beata Ratzman försvann den 24 september och sågs sist av sin exmake.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Exmaken ska enligt åtalet ha slagit Beata sedan 2016.
Foto: Polisen
Beatas mamma Grazyna Trawicka skulle ha vittnat mot exmaken under måndagen men rättegången avslutades tidigare på grund av hettan.
Foto: Fritz Schibli

Rättegången mot Beata Ratzmans exmake fortsätter för fjärde dagen.

Under tisdagen hålls förhör med exmaken, som misstänks för mordet, och Beatas mamma Grazyna Trawicka. 

När mamman berättar om sista konversationen med dottern bryter hon ihop.

– Jag sa till henne: ”Kom tillbaka till Polen. Vi får plats i den lilla lägenhet vi har”. Hon sa: ”Lilla mamma jag har jobb här i Sverige”, säger hon.

Beatas mamma Grazyna Trawicka har varit i Malmö flera gånger tidigare. Då för att leta efter dottern som försvann den 24 september förra året. Två månader senare hittades hon mördad. 

När Beata Ratzman ett år innan hon mördades berättade för mamman om att exmaken ska ha misshandlat henne, försökte Grażyna Trawicka vädja till exmaken.

I ett meddelande i mars i år skrev Grażyna Trawicka att han måste respektera hennes dotter:

Det var nog mitt fel för jag trodde hon var lycklig hos dig men det var precis tvärtom. Du har behandlat henne som din egendom och tyckt att du kan göra vad du vill med henne.

Bryter ihop i rätten

Grażyna Trawicka är sammanbiten när hon under tisdagen äntrar rättegångssalen. Hon berättar att det var 2020 som Beata berättade för henne om hur hon mådde i relationen, och att misshandeln ska ha accelererat i augusti, strax innan hon lämnade. 

– I augusti berättar en väninna att exmaken förföljer Beata och håller koll på varje steg, säger Grazyna Trawicka i rätten i Malmö.

– Ofta åkte han till henne efter att hon flyttat från honom och sa att hon inte fick ta av sig vigselringen, utan att hon skulle komma tillbaka till honom, säger hon vidare.

När Beata, på sin mammas uppmaning, polisanmälde händelserna och fick skyddat boende, fortsatte kontakterna från exmaken, enligt Grazyna Trawicka.

– Jag blev som en medlare mellan dem. Han ville att hon skulle komma tillbaka och han sa att kunde ta vilket straff som helst för att få henne tillbaka.

Grazyna Trawicka berättar om sin sista konversation med dottern, dagen innan försvinnandet.

– Jag sa till henne: ”Kom tillbaka till Polen. Vi får plats i den lilla lägenhet vi har”. Hon sa: ”Lilla mamma jag har jobb här i Sverige”. 

Sedan bryter hon ihop i rätten.

Exmaken åtalas för mord, misshandel, brott mot griftefriden och grovt barnfrihetsbrott.
Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

”Visste inte att jag slagit henne”

Enligt Beatas förhör, efter att hon polisanmält exmaken, ska misshandeln ha börjat 2016. Han ska enligt åtalet exempelvis ha slagit henne i samband med att hon nekat honom sex eller frågat om hans tidigare förhållanden. 

– Han slog mig många gånger och jag hade blåmärken under båda ögonen samt jag blödde från näsan och ögonbrynet, berättade Beata i polisförhör en månad innan hon försvann.

Exmaken nekade inledningsvis och berättade i förhör att relationen var bra. I förundersökningen står: ”Han förklarar att hon var som en fru, sa att hon älskade, kramade och berömde honom. Om de bråkade gick han till affären köpte blommor och choklad och lovade att han inte skulle bråka mer.

Men efter att ha lyssnat på inspelningar från händelser i hemmet tillstår han att han slagit henne.

– Jag visste inte att jag har slagit henne, säger han.

– Hon visste att jag älskar henne. Men tydligen så omedvetet så har jag misshandlat henne, säger han vidare i förhör.

Under tre veckor efter att Beata kommit tillbaka från sitt skyddade boende, sov exmaken i sin bil utanför Beatas lägenhet och ibland även i hennes trappuppgång. 

– Beata sa till mig att jag inte skulle sova under hennes fönster, säger exmaken i rätten och berättar att han då flyttade bilen till andra platser. 

Senare, i rätten, menar han att han varit ”för överbeskyddande” mot sin fru. 

– Jag var alldeles för överbeskyddande. När Beata sa att hon hade ont i magen till exempel fick jag panik och bad henne gå till läkaren, säger han. 

När exmaken greps nio timmar efter försvinnandet hade han blodiga kläder. Då nekade han till att ha med försvinnandet att göra. 

Ny berättelse

Han är samlad när han under tisdagen hörs vid Malmö tingsrätt och berättar en delvis ny version av vad som hände den 24 september efter att Beata hoppat in i hans bil utanför hennes lägenhet. 

– Medan vi körde runt såg jag att det var en bil som körde efter oss, berättar exmaken. 

När exmaken senare stannade ska Beata ha lämnat bilen och pratat med tre män och en kvinna längre bort. De ska därefter ha bett honom att följa med till en skogsdunge utanför Svedala.

– Där sa de till mig att gräva upp en grop. Jag trodde hela tiden att de bara ville skrämma mig, säger han i rätten.

– Sedan slängde de ut Beatas kropp ur bilen, och jag täckte hennes kropp med löv, fortsätter exmaken. 

Det är denna plats, nära Yddingesjön utanför Malmö, som han senare pekade ut Beatas kropp för polisen. 

Uppgifterna är nya och skiljer sig från vad han uppgett till polisen.

Åklagaren undrar varför han flera gånger ändrat sin historia från tidigare förhör.

– Jag har sagt olika saker eftersom jag var trött på det hela.

– Jag har till och med erkänt att jag har strypt min hustru. Men polisen har sagt till mig att jag inte kan ha ha strypt henne på det sättet, säger exmaken. 

TV: Beatas ex-man nekar till mord: ”Erkänner att han varit delaktig i dödandet”

Rättegången om mord på Beata

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!