Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammans tårar efter barnens fina beslut

Systrarna Nathalie och Jasmine framför bilen som de kunnat köpa för de ihopsamlade pengarna. Foto: Privat
På Facebook skrev Jasmine ett inlägg och tackade för all hjälp. Foto: Skärmdump
Syskonen pärlade armband som de sålde för att kunna köpa en bil till mamman. Foto: Privat

När syskonen Nilssons cancersjuka mamma blev förlamad innebar det att hon satt fast i hemmet. Syskonen bestämde sig för att något måste göras. 

Då började de pärla armband för att samla ihop pengar till en bil åt mamman – och lyckades.

– Vi trodde inte vi skulle få in så mycket, säger Jasmine Nilsson, ett av av syskonen.

Syskonen Nilsson bestående av Jasmine, Nathalie och Freddie, bor i Svedala. Deras mamma har haft cancer sedan 2004 men allt eskalerande för ett år sedan. Då fick hon opereras akut efter att det uppstått ett fel när hon skulle få strålbehandling för sin tumör. Mamman överlevde operationen men blev förlamad i halva kroppen, tappade talförmågan och hamnade i rullstol. 

Att vara rullstolsburen innebar att hon inte längre kunde åka en vanlig bil. Plötsligt stod hon i ständigt behov av sjukresor som ibland krävde en väntetid på upp mot sju timmar och inte kunde ta henne till vänner och familj.

– Hon har inte kunnat åka någonstans eftersom hon är förlamad på högra sidan och sitter i rullstol. Hon kan inte flytta över till säten och sånt. Hon har kunnat åka sjukresor men inte kunnat åka till mormor och morfar, säger Jasmine Nilsson, nästäldsta dottern.

Pärlade armband för gott ändamål

Barnen bestämde sig för att samla in pengar till en handikappanpassad bil genom att pärla armband, vilket även Lokaltidningen skrivit om. Syskonen startade gruppen "Armband för att hjälpa" på Facebook och där skriver de bland annat:

"Vår mamma har aldrig bett om en krona i sitt liv, det finns ingen mer godhjärtad än henne och hon har gett oss precis allting i livet trots att det inte varit lätt henne, det minsta vi kan göra för henne är att försöka få ihop till den här bilen"

Sedan början av juli har de haft fullt upp med att pärla armband som de sedan har sålt till människor mot en valfri summa. Flera personer har dessutom skänkt pengar utan att vilja ha några armband i gengäld.

Fick ihop 40 000 kronor

Men syskonen Jasmine, Nathalie och Freddie hade ingen aning om vilket genomslag sidan skulle få. I början av september hade de fått ihop 40 000 kronor och nu står en handikappanpassad bil på parkeringen där hemma.

– Vi trodde inte vi skulle få in så mycket. Det gick väldigt snabbt och det var väldigt många som skänkte och köpte. Så det var kul, säger Jasmine Nilsson. 

Hon berättar att mamman blev överlycklig och började gråta när beskedet om bilen kom. Bilen innebär att hon återigen kan åka och hälsa på sina föräldrar, barnens morföräldrar, som hon inte varit oss på över ett år.

– Vi har redan varit där två gånger. De blev också jätteglada och har satt upp en ramp och så. Vi har kunnat åka på släktingars kalas. Förr brukade mamma alltid åka runt till alla släktingar. Nu har hon inte kunnat det, säger Jasmine Nilsson.

"Vill tacka alla som bidragit"

Mamman har under lång tid bara kunnat sitta hemma, efter att tidigare har varit i väg ofta och kunnat hälsa på släktingar. Dottern berättar att de frekventa sjukhusbesöken dessutom tar mycket tid och att mamman ibland behövt vänta i flera timmar på att sjukresorna ska komma. Ibland har de kommit för sent och hon har missat läkartider. Nu lever mamman återigen ett friare liv.

– Det är mycket roligare för henne nu och vi är jätteglada och vill tacka alla som har bidragit. Det har betytt jättemycket för mamma och oss. Det är ett mycket bättre liv för henne nu och äntligen kan vi åka tillsammans, säger Jasmine Nilsson.