Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mammans oro efter skolans corona-brev

Hör Stefan Löfven, Mikael Damberg och Anders Tegnell om det senaste gällande covid-19.
Foto: TOMAS LEPRINCE/WWW.LEPRINCE.SE / TOMAS LEPRINCE KVP

Om föräldrar håller sina friska barn hemma på grund av oro för coronaviruset kan socialtjänsten kontaktas.

Det skriver Maria Sjöstedt som är rektor på Pilängskolan i Landskrona i ett brev som skickats ut till föräldrar vars barn inte är i skolan.

Brevet har skapat oro hos en av föräldrarna.

– Vi vet att det är skolplikt men vi är rädda om våra barn samtidigt. Skolan gör det ännu värre som hotar med socialen, säger en mamma.

Spridningen av corona skapar oro i samhället. De senaste veckorna har många skolor rapporterat en hög frånvaro. Samtidigt har Sverige valt att hålla förskolor och skolor öppna, vilket betyder att det är skolplikt för alla friska barn. 

På Pilängskolan i Landskrona har rektorn Maria Sjöstedt skickat ut ett brev till föräldrar där hon bland annat skriver: 

”De friska barn som inte kommer till skolan bryter mot lagen och vid en längre tids ogiltig frånvaro, blir ni kallade till ett möte med rektorn, därefter kan socialtjänsten komma att kontaktas.”

Vi vet att det är skolplikt men vi är rädda om våra barn samtidigt. Skolan gör det ännu värre som hotar med socialen, säger en mamma som vill vara anonym.

– Många friska blir sjuka och även barn kan få det här. Det har fått oss att bli ännu mer oroliga och det är vår skyldighet och ansvar som föräldrar att skydda våra barn. Jag vet också att det är vår skyldighet att skicka våra barn till skolan men tyvärr inte just nu.

Samtal med rektorn 

Rektorn Maria Sjöstedt säger till Kvällsposten att hon förstår att föräldrar kan vara oroliga men att det ändå finns en skyldighet att se till att alla friska barn kommer till skolan och får undervisningen som de har rätt till. Hon förklarar också att hon har skrivit lappen eftersom vi just nu nås av mycket information kring smittan och att det kan vara komplicerat att ta in allt för vårdnadshavare, kanske särskilt de som inte har ett svenskt ursprung. 

– Jag vill förtydliga för dem, att skolan är öppen och när man har en viss procent frånvaro blir man kallad till samtal med rektor eller kurator. Det är enligt en viss rutin.  

Enligt de rutinerna menar ni också att socialtjänsten kan bli inkopplad alltså? 

– Om man håller sina barn hemma utan anledning blir vi oroliga för då får barn inte den undervisning de ska ha och då kan vi komma att kotakta socialtjänsten. 

Maria Sjöstedt fortsätter: 

– Om det sedan skulle bli så att man stänger skolorna så ska all den undervisning som missas och som inte kan tillgodoses genom distans, den ska tas igen på lov, helger, eller fler timmar på kommande läsår. Jag tror inte föräldrar ser alla de här bitarna, hur oerhört viktig skolan är.

”Får lita på myndigheterna”

Anna Ericsson är verksamhetschef på utbildningsförvaltningen i Landskrona.

– Brevet är skrivet som ett tappert försök av rektorn att försöka få tillbaka friska barn till grundskolan. Vi tar förstås inte lättvindligt kontakt med socialtjänsten utan normalt sett föregås kontakt med socialtjänsten av mer oro och rädsla för barnet, säger hon och fortsätter:  

– Men det är en orosignal till oss att hålla barnen hemma eftersom regeringen har rekommenderat kommuner att inte stänga skolorna. Det är okej att ha åsikter men man får lita på myndigheterna och inte fatta egna beslut. 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Hans fabrik tillverkar mängder av handsprit

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!