Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans fyra osanningar om familjens liv

Fem barn har vanvårdats och hållits isolerade i en villa i Ystad, enligt socialtjänsten.

Föräldrarna har skickat in hundratals sidor dokument som ska bevisa att barnen har haft det bra – men deras bild av verkligheten stämmer inte, har domstol slagit fast.

Här är föräldrarnas fyra förklaringar om familjens liv.

Fick undervisning via USA

Föräldrarna påstod att barnen undervisades genom en exklusiv webbaserad skola i USA, med en årsavgift på 20 000 kronor om året per barn. Kommunen hade förlitat sig helt på föräldrarnas egna årliga intyg om barnens skolgång – utan att dubbelkolla detta med den amerikanska skolan. 

När Ystads nya skolchef Dennis Hjelmström fick dokumenten på sitt bord 2018 fattade han misstankar och mejlade rektorn i USA som föräldrarna uppgett. Svaret kom snabbt: Barnen har aldrig varit inskrivna på skolan. Enligt rektorn i USA hade familjen bara köpt en del undervisningsmaterial från skolan för flera år sedan. 

Bodde utomlands

Enligt föräldrarna kunde barnen inte gå i svensk skola eftersom de ofta var på resande fot. Föräldrarnas internationella företagsverksamhet krävde att de tog med hela familjen utomlands, hävdade de. Efter ett möte med kommunen bestämde man att barnen skulle undantas från skolplikten eftersom de ”varaktigt vistades utomlands”.

Men när Skatteverket börjar utreda om familjen ska fortsatt vara folkbokförda i Sverige framkommer det att barnen inte har några pass. De senast giltiga passen gick ut 2014 och när Skatteverket ber om kopior skickar föräldrarna pass som utfärdats efter myndighetens begäran.

Drev företag

Föräldrarna har förklarat barnens frånvaro från svensk skola med att de fick webbundervisning när familjen reste i tjänsten. De påstår att de har drivit ett framgångsrikt företag med internationella kunder. 

När Skatteverket slutligen börjar granska familjen under förra året framkommer det att föräldrarna har levt på bidrag. Mamman har varit sjukskriven sedan 2015 och i hennes journaler finns inget som indikerar utlandsresor. Pappan i familjen har fått sjukersättning i nästan tio års tid – ett bidrag som ges till personer som troligen aldrig kommer att kunna arbeta, skriver HD-Sydsvenskan. 

Tog hand om barnen

När socialtjänsten kom till villan i Ystad i slutet av förra sommaren mötte man ett förfallet hus och vanvårdade barn. Ett av barnen beskrivs som ”smutsigt och magert” av en socialsekreterare. Efter tvångsomhändertagandet visar utredningar att barnen saknar grundläggande kunskaper och färdigheter. De har ingen tidsuppfattning, är fysiskt svaga och har allvarliga språkbrister.

Föräldrarna har å sin sida hävdat att barnen kan ha uppvisat märkliga beteenden eftersom de traumatiserats i samband med omhändertagandet. Mamman säger till HD-Sydsvenskan att hon är chockad över anklagelserna och att familjen har hamnat i ett ”systemfel”.

I ett sms till Kvällsposten skriver pappan i familjen:

”Vi har ett fullgott samarbete med socialtjänsten och kommer inte att ge några ytterligare kommentarer.”