Mamman varnar efter
sonens svåra skada

I dag leker och stojar Eddie, 16 månader, För tre veckor sedan skrek han av smärta efter en olycka på sin förskola.
Foto: Mark Hanlon/Ystads Allehanda
Olyckan som gav Eddie, 16 månader, andra gradens brännskador är en av de vanligaste orsakerna till att förskolebarn får brännskador - hett vatten.
Foto: Privat

Lisa Åkerblom kramar sin Eddie, 16 månader, hemma i Skivarp. För snart tre veckor sedan kunde hon inte göra det. Han hade svåra brännskador efter att en kopp med hett tevatten föll över honom när han var på förskolan.

I dag vill hon varna för hur lätt en sådan olycka händer.

– Nu är han spritt språngande glad, säger Lisa.

Eddie var på förskolan när olyckan hände. En anställd hade precis ställt en kopp med hett tevatten på diskbänken när hon blev tvungen att ta hand om ett barn. 

Det tog några ögonblick, sedan hade Eddie med sin utsträckta hand kommit åt koppen och det heta vattnet rann över hans ansikte och kropp.

– En annan anställd försökte hindra honom men hann inte fram, säger Lisa Åkerblom som tidigare berättat för Ystads allehanda om olyckan. 

Eddie skakade

Den dagen, den 5 januari, kommer hon aldrig att glömma. Hon var på sitt arbete när hon fick veta vad som hänt. Tio minuter senare gick Lisa Åkerblom in på förskolan och fick se en syn som ingen förälder vill uppleva.

– När jag kom in satt han på en soffa och skakade något fruktansvärt. Han hade stora blåsor som hänger. Vi trodde först att det var snor och tårar men det var faktiskt blåsor som droppade ned på hans kinder. Han sträckte fram armarna mot mig och ville krama men jag tänkte att om jag kramar honom för mycket så gör jag det värre, säger Lisa.

Eddie hade andra gradens brännskador och led. Han fick blöta handdukar på sina skador. Om en vuxen fått samma brännskador hade ambulanspersonalen som kom till förskolan kunnat ge smärtlindring.

– I ambulansen fanns inte möjlighet att ge ett så litet barn smärtlindring, säger Lisa.

Fakta om brännskador

 Cirka 20 000 personer vårdas varje år på grund av brännskador.  Bland förskolebarn är det vanligast att man skållats på varmt/hett vatten. Bland äldre barn och vuxna dominerar skållning samt skador orsakade av att kläder tagit eld. 

En annan viktig orsak är brand inomhus, till exempel vid sängrökning. Här är det vanligt att patienten varit alkoholpåverkad vilket också bidragit till händelseförloppet och skadan. 

Även arbetsplatsolyckor kan orsaka svåra brännskador, exempelvis vid lödning/svetsning och när kemiska ämnen antänts. 

Källa:  Brännskadeenheten vid Linköpings universitetssjukhus

Fick morfin

Först när Eddie kom till Ystad fick han morfin och lindring mot smärtorna. Men I Ystad var han ett alltför svårt fall. Eddie skickades vidare till Malmö. Där var det nära att familjen tvingades åka till specialister på brännskadecenter i Linköping.

Medan en plastikkirurg, specialiserad på barn, hade kontakt med Linköping fick Eddie sin andra dos morfin.

Till slut kom beskedet. Eddie hade visserligen svåra brännskador men han kunde stanna i Skåne.

I det akuta skedet fick Eddie förband som senare ersattes av så kallat silverförband, ett bakteriedödande och återfuktande förband. Han fick också behandling i saltbad.

Stor infektionsrisk

– Det låter kanske konstigt, men det är saltvatten med samma halt som människans svett. och är bakteriedödande, säger Lisa Åkerblom.

Risken för infektioner är stor med den typ av skador som Eddie fick. Därför gav läkarna honom även antibiotika.

– Vi har också fått smörja hans ansikte hela tiden, säger Lisa Åkerblom.

Eddie är i dag i stort sett återställd. Snart ska han börja på förskolan.

– Dagis har verkligen lagt alla korten på bordet och medgett att det var deras fel. Varken varmt vatten eller tevatten ska ju stå framme. Numera finns föreskrifter  som man går igenom med varje anställd som börjar på förskolan, säger Lisa.

Riskerar få ärr

Lisa och hennes sambo känner ingen ilska mot den anställde som lämnade koppen med hett tevatten på diskbänken.

– Det kan ju hända vem som helst. Vi är inte arga på henne, säger Lisa.

Men i förebyggande syfte vill hon berätta hur Eddie fick sina brännskador, så att andra ska tänka sig för.

Eddie är inte helt återställd även om han numera kan få hur många kramar som helst av mamma och pappa och leker obehindrat.

Ett litet orosmoment finns kvar, att Eddie kanske ska få men i form av ärr efter blåsorna. Hur det blir med den saken får familjen veta inom kort när de gör återbesök hos läkare.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!