Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman till den knivdödade kvinnan i Åhus: ”Hon var rädd”

Polisen har utfört ett omfattande tekniskt arbete vid mordplatsen. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Den misstänkte greps efteråt av polisen på platsen. Foto: Jens Christian
29-åringen hävdar sin oskuld och säger att han handlade i nödvärn. Foto: Jens Christian

Den 32-åriga kvinnan ska ha fruktat för sitt liv i en månad före sin död.

Natten till den 10 april i år knivskars hon till döds och förblödde på köksgolvet.

På måndagen krävde åklagaren att den tidigare sambon, en före detta elitidrottsman, ska dömas för mord.

Händelsen skedde på natten till den 10 april i år i en bostad i ett sommarstugeområde i Åhus utanför Kristianstad. Den tidigare ostraffade 29-åringen har under rättsprocessen förnekat brott och hävdat nödvärn.

– Vi har hela tiden uppfattat det som en tragisk relationsaffär, har kammaråklagare Martin Hansson tidigare sagt till Kvällsposten.

Den 32-åriga kvinnan hade en stor mängd skador och förblödde på köksgolvet. Hon hade, enligt åklagaren, försökt ta sig ut men utsattes för mer våld.

Mordrättegången varade i fyra dagar och avslutades med att åklagaren begärde att den åtalade 29i-åringen ska fällas till ansvar för mord. Foto: Jens Christian

Sista rättegångsdagen inleddes med att offrets mamma berättade om sin dotter. Hon utbildade sig till flygvärdinna och fick jobb i Köpenhamn.

"De blev kära"

Senare träffade hon den 29-årige före detta elitidrottsmannen.

– De blev kära, berättade mamman i rättssalen, enligt Kristianstadsbladets liverapportering.

Hon beskrev vidare början av året som kaotiskt och det ska ha varit mycket våld mellan paret.

– Hon var rädd. Han hotade slå henne. Det berättade hon i telefonsamtal. Hon sa, "ni måste vara kvar i telefonen", beskrev mamman i rättssalen.

Vid ett tillfälle ska dottern ha sagt att mannen hotat att döda henne och gräva ner henne på tomten.

Paret ska samtidigt ha dragits med en gemensam skuld. Enligt mamman sökte båda stöd hos henne.

Svartsjuka och pengar

– Bråken handlade ofta om svartsjuka eller pengar, säger mamman.

Inför försvarsadvokaten Björn Hurtig bekräftade mamman uppgiften att dottern vid ett tillfälle tagit en kniv och slagit den i skärbrädan. 

Sista livstecknet mamman fick från dottern var klockan 17.58 den 9 april i år. Strax efter midnatt ringde telefonen igen, men föräldrarna bestämde sig för att inte svara.

– Jag tänkte att dottern kunde höra av sig dagen efter i stället, berättade mamman i rättsalen, enligt Kristianstadsbladets rapportering.

Men i stället kom polisen hem till föräldrarna och berättade den tragiska nyheten att dottern inte längre fanns i livet.

– Det kändes som att det varit något vi väntat på i åtta månader. Hon var min dotter. Hon var ett handtag från livet. Hon var så nära dörren ut till ett liv, sa mamman i rättssalen.

Hundratal skador

Kammaråklagare Martin Hanssons presentation av målet varade i fyra timmar. Han visade brottsplatsen i bilder med blodstänk på golv, väggar, ytterdörr och innertaket. 

Kvinnan ska ha haft ett hundratal skador på kroppen, enbart mot halsen 10-15. Enligt den tekniska undersökningen har offret befunnit sig på golvet och någon suttit grensle över henne.  

Under slutpläderingen av målet yrkade åklagaren på att sambon ska dömas för mord - men att han samtidigt bör skickas på stor rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden bestäms.

Vid den lilla psykundersökning som redan gjorts har läkarna kommit fram till att sambon kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället.

Försvarsadvokat Björn Hurtig. Foto: Jens Christian

Den mordåtalade 29-åringen har genom sin försvarare Björn Hurtig hävdat nödvärn och att det i själva verket varit kvinnan som angripit honom. Enligt advokaten ska 29-åringen själv ha uppvisat en rad skador på kroppen.

"Oväntat angrepp"

– Han blir utsatt för ett oväntat plötsligt angrepp i mörker när han står och dricker vatten, säger advokat Björn Hurtig till Kvällsposten.

Enligt försvararen har 29-åringen aldrig velat döda någon. Han ska bara ha försökt försvara sig och då ska han inte heller dömas för varken mord eller dråp.

– Men det är ett svårbedömt mål. Det uppstår ett tumult och min klient försvarar sig. Frågan är om de sista huggen sker inom nödvärnsrätten eller om han gått för långt. 

Åklagaren Martin Hansson och kriminalteknikerna anser att få, om några, omständigheter stöder 29-åringens version.

29-åringen var påverkad av både anabola steroider och narkotika vid tillfället. Det kan enligt advokaten ha påverkat händelseförloppet.

När rättegången avslutades begärde försvararen ett besked om 29-åringen behövde sitta kvar i häkte. Besked i den frågan kommer dock först under tisdagen. Då kan även beslut komma om mannen ska genomgå stor psykundersökning innan dom avkunnas.