Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman och barnets liv före mordet i Trelleborg

Månaderna innan de tragiska dödsfallen präglades av en konflikt.
Pappans oro: ”Han har under lång tid levt med oro för sonen utifrån hur moderns mådde.” Foto: JENS CHRISTIAN
Månaderna innan de tragiska dödsfallen präglades av en konflikt mellan mamman och pappan. Foto: JENS CHRISTIAN

I mitten på juli hittades en mamma och hennes unga son döda i en lägenhet i Trelleborg.

Månaderna innan de tragiska dödsfallen präglades av en konflikt mellan mamman och pappan.

Samtidigt hade mamman kontakt med vården på grund av sitt tillstånd.

Pappans ombud Sten Brunnström säger nu:

– Min klient är djupt bedrövad över situationen och mår givetvis inte bra.

På ytan rörde det sig till en början om en helt vanlig liten familj i Trelleborg.

En mamma, pappa och en liten son.

Men 2015 spricker föräldrarnas förhållande, och de flyttar isär. Till en början har de dock en fungerande relation, åker på utflykter och spelar golf ibland. 

Sonen får bo växelvis hos föräldrarna, ena veckan hos mamma och nästa vecka hos pappa.

Ett upplägg som inledningsvis fungerar väl, men som även det spricker efter en tid. Pappan flyttar nämligen till en ny ort, och då tycker mamman att sonens pendling till och från skolan i Trelleborg blir för lång under ”pappaveckan”.

Mordet inträffade i Trelleborg i somras. Foto: Fritz Schibli

Sonen får i stället bo varannan helg hos sin pappa, och spendera den mesta av tiden hos sin mamma i Trelleborg. Det är där han går i skolan och det är där han har sina kompisar.

”Har under lång tid levt med oro”

Med tiden blir pappan orolig över sin sons tillvaro i Trelleborg. Han tycker att sonen ser smalare ut i ansiktet och undrar om han får i sig tillräckligt med näringsrik mat. Han sätter sonen på en våg och mäter honom runt midjan.

– Han har under lång tid levt med oro för sonen utifrån hur moderns mådde och har vid flera tillfällen och på olika sätt sökt hjälp för detta, berättar pappans juridiska ombud Stefan Brunnström.

Samtidigt mår mamman inte bra och redan 2016 söker hon hjälp hos läkare. Hennes mående gör att hon inte kan arbeta, utan hon ägnar sig som mest åt arbetsträning.

Hon är orolig: över att inte ha något jobb, över att inte få ekonomin att gå runt.

Men i samtal med vården förklarar hon att hon hela tiden döljer sitt mående för sonen, som inte känner till mammans mående. Han får som exempel inte följa med sin mamma till apoteket när hon hämtar ut sina läkemedel.

I Socialförvaltningens utredning säger mamman att hennes mående gör henne ”impulsiv”. Hon vill hela tiden hitta på saker med sin son. Samtidigt är hon beroende av sonen, och mår inte bra av att vara ensam för länge.

Lämnar in orosanmälan – igen

I augusti 2018 lämnar pappan in en orosanmälan till Socialförvaltningen i Trelleborg. En utredning startar och som pågår fram till november. Under den tiden upplever pappan en förbättring i sin relation till mamman och sonen. 

Men i december kommer en tvärvändning. 

Släktingar till mamman slår larm till Socialtjänsten om mammans beteende, ett beteende som har koppling till hur hon mår. Mamman har bland annat berättat att beteendet har som effekt att hon inte har några pengar och att hon inte alltid haft råd att köpa mat.

Sonen får under en period kring jul och nyår flytta hem till sin pappa i stället. Sonen blir kvar där fram till början på januari, när den nya skolterminen börjar i Trelleborg och han återigen flyttar hem till sin mamma.

Pappan vill däremot ha vårdnaden, eller åtminstone att sonen ska bo hos honom. Han lämnar in en ansökan till Ystads tingsrätt i början på januari 2019, och beskriver i den sonens hemförhållanden i Trelleborg som ”problematiska”. 

Mamman och sonen hittas döda 

Ystad tingsrätt tittar på sonens hemförhållande och konstaterar bland annat att föräldrarnas infekterade konflikt är en ”riskfaktor” för sonen och att båda föräldrarna har en ”oförståelse” kring hur deras konflikt påverkade sonen.

Tingsrätten beslutar däremot inte vem som ska ha vårdnad av sonen eller vart sonen ska bo. I stället väljer domstolen att invänta Socialnämndens beslut, och sedan göra en bedömning utifrån det.

Socialnämndens utredning skulle vara avslutad torsdagen den 25 juli, men nämnden begärde förlängd utredningstid fram till slutet på sommaren.

Det godkände båda föräldrarna. 

Socialnämnden hann däremot aldrig ta något beslut.

Den 19 juli larmas polis till en lägenhet i centrala Trelleborg.

Inne i bostaden hittas två döda personer: mamman och sonen. 

Slog larm flera gånger om 

Pappans orosanmälan till Socialförvaltningen var inte första gången som det slogs larm om sonens hemförhållanden. Redan för tre år sedan varnade en läkare och en sjuksköterska vid psykiatrin för mammans lämplighet att ta hand om sin son.

Socialtjänsten valde däremot att inte dra i gång någon barnavårdsutredning. 

Nu ska Trelleborgs kommun göra en extern granskning av sitt eget hanterande av den infekterade vårdnadstvisten. 

En utredning som pappan välkomnar, meddelar hans ombud Sten Brunnström.

– Det är hans förhoppning att Trelleborgs kommun kan se fördelen med extern granskning för att i framtiden kunna förhindra likartade situationer och vidtar åtgärder för att en sådan granskning ska komma till stånd.

Polisen söker ingen gärningsman

Några dagar efter att de två döda kropparna hittades meddelade polisen att de inte söker efter någon misstänkt gärningsman. Dödsfallen rubriceras som ett mord och ett självmord.

Polisen kommer däremot ändå att göra en mordutredning av händelsen, i likhet med fallet i Bjärred där en hel familj hittades död i sitt hem

– Utredningen går till på samma sätt som en sedvanlig mordutredning, med den skillnaden att man inte spanar och söker någon gärningsman. Man utreder vad som skett, har polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford, tidigare sagt till Kvällsposten.

Snarare än att lokalisera en mördare är polisens förhoppning att kunna kartlägga skeendet: vad det var som hände.

– Just nu har jag inga dagsaktuella uppgifter, jag har inte haft kontakt med utredarna på några dagar, säger Birgitta Bergström, förundersökningsledare på polisen. 

Foto: Skärmdump