Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamman misstänkt efter spädbarns död

Mamman skulle gå och hämta en handduk och lämnade under en kort stund den nio månader gamla babyn utan uppsyn i familjens badkar. Barnet avled senare.
Foto: Peter J Olsson

Mamman lämnade sitt spädbarn ensamt i badkaret för att hämta en handduk. Åklagaren Elena Severin bekräftar att det är bakgrunden till att modern misstänkts för grovt vållande till sitt barns död.

- Det känns väldigt uppenbart att det är frågan om grov oaktsamhet, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och rättslig expert åt bland annat Kvällsposten

Kvällsposten avslöjade i går att en kvinna misstänks för att ha dödat ett spädbarn. Kammaråklagare Elena Severin bekräftar nu att det handlar om en mamma som lät sitt nio månader gamla barn vara ensam i badkaret.

Mamman, bosatt i Malmö, skulle gå och hämta en handduk och lämnade under en kort stund den nio månader gamla babyn utan uppsyn i familjens badkar. När hon kom tillbaka var barnet livlöst, har Kvällsposten tidigare berättat.

Barnet fick också hjärtstopp och fördes till akuten i Malmö. Två timmar senare hade barnet börjat andas, fått tillbaka sin puls och reagerade på ljus, enligt vad polisens ledningscentral uppgav senare samma dag.

Förnekar brott

På kvällen fördes spädbarnet vidare till universitetssjukhuset i Lund. Barnets tillstånd bedömdes då på nytt vara kritiskt.

Läkare beslöt i det läget att söva ned spädbarnet. Det var också oklart vilka skador barnet fått.

I det skedet fanns ingen brottsrubricering, men polisen hade varit i kontakt med en åklagare.

Barnet avled i förra veckan efter att ha vårdats på universitetssjukhuset i Lund. I måndags kallades mamman till förhör och delgavs misstanken grovt vållande till annans död.

Mamman förnekade brott när hon förhördes.

- Ett nio månader gammal spädbarn lämnar man definitivt inte ensamt i ett badkar, konstaterar Sven-Erik, Alhem. Han beskriver mammans agerande som grov oaktsamhet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!