Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman i Nybro: ”Jag får hot på sociala medier”

Den 14-årige pojken är lite orolig för risken att möta läraren i skolan. Men enligt rektor ska den läraren inte jobba med eleverna som anmält honom.
Foto: Carl Carlert
”Jag är rädd. Detta känns inte bra”, säger mamman som har blivit hotad och hatad på sociala medier.
Foto: Illustration
Händelsen i Nybro har blivit enormt uppmärksammad och omdiskuterad. Men debattörerna har inte haft hela bilden klar för sig.
Foto: CARL CARLERT
Den första versionen av händelserna i klassrummet i Nybro bygger på en missuppfattning, hävdar mamman till en av de inblandade 14-åringarna.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Den 39-åriga kvinnan i Nybro möts av hot och hat på sociala medier sedan hon polisanmält läraren som avvisade hennes son ur klassrummet.

– Detta är en liten ort där man vet allt om alla. De hotar mig på Instagram och Facebook. Men folk har fel uppfattning. De vet inte vad som hände, säger hon.

Den utpekade läraren är kvar i tjänst.

Mamman är glad att få chansen att berätta vad hon kallar den riktiga versionen av vad som hände i sonens klassrum i Nybro den 8 mars. 

Allmänhet, politiker och fackliga företrädare har upprörts av den version som hittills har varit känd:

Det har hetat att en pojke blev förbannad när hans kvinnliga lärare tog hans mobiltelefon. Han kallade henne ”hora”.

En manlig lärare ingrep, tog tag i den oförskämde pojken och avvisade honom från klassrummet.

Några dagar senare gick föräldrarna till polisen och anmälde den manlige läraren för ofredande.

”Det är en missuppfattning”

Men enligt mamman är det hela en missuppfattning.

I själva verket var det så, hävdar hon, att hennes 14-årige son och ytterligare en pojke ville ingripa mot eleven som förolämpade läraren.

Såväl eleverna som läraren har rätt att slippa bli utpekade som klandervärda, tycker skolans rektor.
Foto: JESSICA GOW / TT

Hon låter sonen själv berätta om tumultet som uppstod efter meningsutbytet om mobiltelefonen. Och om hur han och en klasskamrat försökte göra något åt det.

– När den här killen sa ”hora” så gick vi fram till honom och sa ”håll käften och gå tillbaka in i grupprummet”, förklarar 14-åringen.

– Vi hade en extralärare som satt i klassrummet. Han gick fram till oss och sa ”nu räcker det”. Han tog ett grepp nästan om min hals och slängde mig mot soptunnan, och så sparkade han mig på benet. Jag vet inte vad han trodde.

Polisanmälde efter helgen

Den andre pojken som också avvisades bryskt hade inte sagt något alls, hävdar 14-åringen.

– Det blev ett missförstånd. Han var bara med mig.

Incidenten inträffade en fredag. Efter helgen gick båda pojkarna med sina föräldrar till polisen i Nybro och gjorde var sin anmälan om misstänkt ofredande.

När tidningar, radio och tv först berättade om händelsen lät det som att pojken som varit ful i mun hade blivit utslängd, och att hans föräldrar nu var förbannade för detta.

Tyckarna på nätet var ense om att ”detta bara kunde hända i Sverige” som ju är ”de lättkränktas paradis”. Nej, föräldrarna borde skämmas och hade sig själva att skylla.

”Skriver hemska saker till mig”

– Men alla skrev ju fel, säger den 39-åriga mamman i Nybro.

– Alla trodde på den första versionen. Nu skriver de hemska saker till mig på Instagram och Facebook. Som att jag är äcklig.

En av de avvisade pojkarna har varit hemma från skolan några dagar men ska nu komma tillbaka till undervisningen.
Foto: Carl Carlert

Mamman tar fram telefonen och högläser ett otäckt, kränkande meddelande hon har fått. En för henne helt okänd kvinna har undertecknat det med både för- och efternamn.

– Jag är rädd. Detta känns inte bra, säger mamman.

– Jag kan inte förstå varför de gör så här. Nu vill jag att alla ska höra den riktiga berättelsen om vad som hände.

Hennes pojke stannade hemma från skolan ett par dagar. Och måndagen och tisdagen den här veckan var lovdagar.

Tillbaka i skolan nu

Men nu är pojken tillbaka och ska gå som vanligt. Han är lite orolig inför att behöva möta läraren som han har anmält. 

– Han är ju där. Det är inte bra, säger 14-åringen.

Polisen har bekräftat att det finns två polisanmälningar mot läraren i Nybro. Båda har hamnat hos en utredare som nu ska avgöra vilka åtgärder som ska vidtas.

– Det här ska inte behöva ta så lång tid, säger Mikael Front, chef för utredningsgruppen i Nybro.

– Man får prata med de inblandade så får vi se om det blir något. Vi hör målsägarna och eventuella vittnen först, sedan den misstänkte.

Vill inte peka ut någon

Den utpekade läraren är alltså kvar i tjänst på den aktuella skolan.

– Jag har pratat med mina chefer och personalavdelningen om hur vi ska göra. Det är inte helt lätt, säger rektorn.

– Personen är kvar i tjänst men jobbar inte med de här ungdomarna. Eleverna måste känna trygghet, men det är viktigt för alla inblandade att vi inte pekar ut någon.

Förvaltningschefen Yvonne Strandh i Nybro kommun vill inte kommentera eftersom det är ett polisiärt ärende.
Foto: NYBRO KOMMUN

Kvällsposten har sökt Yvonne Strandh, förvaltningschef på lärande- och kulturförvaltningen i Nybro för en kommentar – men hon avstår.

– Då detta är ett polisiärt ärende så kan jag inte göra några uttalanden. Vill inte på något sätt riskera att påverka den utredning som nu ligger hos polisen, svarar hon i mejl.

Detta har hänt i Nybrofallet

Fredagen den 8 mars: Bråk uppstår i en åttondeklass på en skola i Nybro. En pojke vill inte lämna ifrån sig sin mobil och kallar läraren för "hora”. Två 14-åringar blir handgripligen avvisade från lektionen av en annan lärare.

Måndagen den 11 mars: De båda 14-åringarna och deras föräldrar går tillsammans till polisen i Nybro och anmäler läraren. Polisen rubricerar anmälningarna som misstänkt ofredande.

Tisdagen den 12 mars: En anmälan blir känd genom tidningar, radio och tv. Det framstår som att det är den oförskämde eleven som har blivit avvisad och gått till polisen. Debatten på sociala medier tar genast fart.

Torsdagen den 14 mars: Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad skriver i en debattartikel i Aftonbladet att ”utvecklingen är oacceptabel, denna kränkthetskultur måste stoppas”.

Lördagen den 16 mars: Lasse Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Kalmar, säger till Barometern att ”i en hyfsat fungerande familj är det inte okej att kalla en lärare för hora och sedan polisanmäla, utan man uppfostrar ungen”.

Måndagen den 18 mars: Polisens presstalesperson Robert Loeffel avslöjar att det finns två polisanmälningar mot läraren i Nybro – och att ingen av anmälningarna har gjorts av den elev som faktiskt kallade sin lärare för ”hora”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!