Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman gråter över pojken på Centralen

Filmen med den omhändertagna pojken blev en stor nyhet.

Senare friades vakten från anklagelser om övervåld.

Pojken som väckte så mycket uppmärksamhet när han övermannades av väktare på Malmö central i vintras är kvar i Sverige, tvångsomhändertagen av de sociala myndigheterna i Stockholm.

Sydsvenskan har träffat Amins familj i Marocko. Hans mamma gråter när hon får se en bild på sonen.

– Han har det i sig att hjälpa oss men han gör bara sig själv illa, säger hon.

Amin som är 13 år gammal rymde från sin familj i en kåkstad utanför Meknes på den marockanska landsbygden tillsammans med sin två år yngre bror Osama i augusti 2013.

De tog sig till den spanska enklaven Melilla i norra Marocko, där Osama troligen fortfarande finns kvar. Föräldrarna har inte hört av honom sedan oktober samma år. Amin lyckades nå Spanien som fripassagerare på ett fartyg och sökte sig sedan i ett och ett halvt år norrut i Europa.

Sydsvenskan i dag.

Den 6 februari blev han bryskt omhändertagen av väktare på centralstationen i Malmö – en händelse som filmades och som rubricerades som misstänkt misshandel. Men kammaråklagare Ulf Hansson i Malmö la ner förundersökningen eftersom väktaren "haft fog för sitt ingripande".

Ingen chans att utvecklas

Amin har vid olika tillfällen sagt sig vara åtta, nio och elva år – men visar sig nu vara 13 år gammal. Han har också påstått att hans mamma är död. Men i Amins hem möter Sydsvenskan hans mamma Amina, 37, pappa Hicham, 39, och syskonen Soad, 16, Josef, 10, och Hanan, 5.

Föräldrarna beskriver Amin som en klipsk, hårt arbetande pojke som på grund av pappans dåliga hälsa fått ta ett alltför stort ansvar för familjens försörjning.

– Jag hoppas att han får gå i skolan och lära sig ett yrke. Han är smart. Han vill något. Här har han ingen chans att utvecklas. Det är därför han flyr, säger Hicham.

Drömmer om Kanada

Mamma Amina berättar för Sydsvenskans Jens Mikkelsen och Hussein El-Alawi hur hon tvingats slita långa dagar med att plocka lök och potatis för att dra in pengar medan maken varit sjuk. Hon misstänker att detta bidrog till Amins flykt.

– Jag borde inte ha visat mina tårar för honom. Jag fick honom att känna så stort ansvar för oss, säger Amina.

Amin har tidigare berättat att hans dröm är att få komma till Kanada. Men just nu är han alltså omhändertagen av svenska myndigheter. Och föräldrarna är inte säkra på att det är lönt att skicka hem honom.

– Jag önskar att han kunde sitta här och dela maten med oss. Men jag vet att han inte kommer att vilja vara här, säger Hicham.

– Kanske är det bättre för honom om han åker till sin moster i Sevilla, säger Amina till Sydsvenskan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!