Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman Caroline startar upprop för bättre skolmat

Delar av kyckling- och nötfärslimpa som serverades på tisdagen var rosa. Men enligt skolmatschefen Emely Lindholm är det en naturlig reaktion. Foto: Privat
Mamma Caroline Klingström är trött på att döttrarna Nova, 12, och Stella, 13, inte blir mätta av skolmaten. Foto: Privat

Fryst fisk, okokt potatis och rosa färs.

Nu har mamman Caroline Klingström startat ett upprop för bättre skolmat – tillsammans med döttrarna Nova, 12, och Stella, 13.

– Vi vill kunna prestera i skolan, men det kan vi inte om vi inte blir mätta, säger Stella Klingström.

Caroline Klingström i Malmö har tröttnat på att hennes båda döttrar, 12 och 13 år, ofta är hungriga, trots att de har ätit av skolmaten. Problemet har pågått länge, trots att flera familjer påpekat det för skolledningen.

Nu startar Caroline, Stella och Nova ett upprop för att få i gång en förändring. De kommer att samla in namnunderskrifter via Malmöinitiativet.

Maten ibland är dåligt tillagad, menar de, och menyerna innehåller också ”moderna” rätter som barn ofta inte gillar.

– Vi är många föräldrar som är upprörda över skolmaten. Inför barnen försöker man ha en vuxen fasad. Men när jag ser menyerna undrar jag: Vad får man för sina skattepengar? säger Caroline Klingström.

 

LÄS MER: Nu kan alla Malmös skolelever äta pannkakor igen 

 

Hennes döttrar har råkat ut för till exempel fisk som inte är tinad, pasta eller linser som inte är färdigkokta, potatis i en gratäng som är rå – och så i dag köttfärslimpan som var rosa (se bilden).

– Jag tyckte inte att det såg aptitligt ut, så jag gick och frågade. Då hade de skrivit ut ett papper där det stod att pigmentet kan ändras, säger Stella Klingström, 13.

Kyckling- och nötfärslimpans understa lager var alldeles rosa vid tisdagens skollunch – en naturlig reaktion, enligt skolmatschefen. Foto: Privat

För mamma Caroline var köttfärslimpan det som fick henne att besluta sig om uppropet.

– Mina barn är inte kräsna. De äter allt. Men till och med de tycker ibland att skolmaten är oätlig, säger Caroline Klingström.

Skolmatschefen: "Vi har korv med fläskkött i" 

Hon menar också att menyerna i Malmös skolor innehåller rätter som barn inte gillar.

– Det finns knappt potatis, som barn gillar. I stället ska det vara bulgur och couscous. De kanske borde backa lite på moderniteterna, säger hon.

Det håller Nova, 12, med om.

– Det är ofta röror med en massa olika saker. Om en gryta till exempel innehåller svamp, då kan man inte äta den om man inte gillar svamp, säger hon.

Caroline Klingström är också kritisk mot att fläskkött är "borttaget" från menyn.

Frågan dyker upp då och då

Just den uppgiften stämmer dock inte, uppger skolmatschefen Emely Lindholm.

– Vi har inget fläskfärsförbud. Vi använder det, till exempel har vi korv med fläskkött. Däremot har vi större andel vegetariska rätter, och även fisk och fågel, så då blir det ju kött mindre ofta.

Emely Lindholm känner igen frågorna kring ugnsstekt köttfärs som blir rosa, som på bilden ovan.

– Tillagad färs kan få en rosa ton, utan att den är rå, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått frågan förut. Då förklarar vi att det är en reaktion. Det kan vara lök eller potatis som orsakar den. Det är nitrat som omvandlas till nitrit.

Många skolor har matråd

Hon berättar att varje skola rapporterar in avvikelser från menyerna – om man ändrar rätter, recept eller om eleverna klagar. Hon känner inte till uppgifter om fryst fisk eller okokt pasta och potatis, men säger att skolrestaurangen gärna vill ha in synpunkter.

– Många skolor har matråd, och där försöker vår personal alltid att vara med, säger Emely Lindholm.

Populäraste rätten i Malmöskolorna är broccolisoppa. Foto: KLARA DESSER / KLARA DESSER / EXPRESSEN

Bulgur serveras, uppger hon, men ofta som ett alternativ på salladsbuffén. 

– Vi försöker ha en varierad meny så att det ska passa så många matgäster som möjligt. Nya maträtter testar vi först om alternativ, och ser vad eleverna tycker, säger Emely Lindholm.

"Vi försöker ha en varierad meny", säger skolmatschefen Emely Lindholm. Foto: Privat

Skolrestaurangens allra populäraste rätt, år efter år, är broccolisoppa. Även spagetti och köttfärssås är omtyckt, precis som panerad fisk.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!