Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammailskan mot skolan: ”Våra barn viktjagas”

Om du tror att du har en ätstörning – sök vård så snart som möjligt. Det är viktigt att få en ordentlig utredning för att få rätt hjälp.
Mamman till en flicka i 10-årsåldern JO-anmäler en skolsköterska i Skåne efter en oannonserad viktkontroll.Foto: Colourbox

Skolflickan i södra Skåne kallades in till sjuksköterskan för viktkontroll och ett samtal om övervikt.

Det fick hennes mamma att anmäla sköterskan till justitieombudsmannen (JO).

– Det känns som om våra barn viktjagas, skriver mamman i anmälan.

Flickan är i tioårsåldern och går på en skola i södra Skåne. Tidigare i våras blev hon inkallad på ett möte hos skolsköterskan på den aktuella skolan. 

Utöver att prata om det allmänna måendet genomfördes även en viktkontroll vilket har fått mamman att göra en JO-anmälan om bemötandet för flickan.

Mamman: ”Måste få ett stopp”

Mamman skriver i sin anmälan att mötet med sköterskan inte innebär några problem utan att det är hur viktkontrollen gjordes som hon vänder sig mot.

– Varken jag eller pappan visste något om det här från början, skriver hon.

Vidare skriver mamman i sin anmälan att det till och från känns som hennes barn viktjagas av skolsköterskan och att flera vägningar tidigare gjorts utan föräldrarnas vetskap.

Mamman skriver i anmälan till JO att hon och pappan nu har fått nog.

– Detta måste få ett stopp nu, det tär på oss alla, skriver hon.

JO har nu gett kommunen till den 20 december att svara på vilken information flickans vårdnadshavare fick inför kontrollen och på vilket sätt resultatet av den förmedlades till dem.

Flickan blev inkallad på ett möte med skolsköterskan. Foto: Anna Om / Colourbox

Dottern fick ångest av viktkontroll

Även Lokaltidningen har rapporterat om händelsen på skolan i södra Skåne.

Parallellt med anmälan från Skåne arbetar JO även med ytterligare en anmälan på samma tema. Även den anmälan, som är från Nacka, gäller en flicka i tioårsåldern.

Enligt den anmälan var dottern helt omedveten om sin övervikt innan samtalet, men efteråt ska hon ha blivit ledsen, ångestfylld och självmedveten, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”Jag sprang två mil om dagen”:

Nu berättar den före detta hockeyspelaren öppet om sin ätstörning. Han tränade tre pass om dagen och åt knappt någonting när det var som värst.