Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamma tog sonen till IS – döms till fängelse

Kvinnan bodde i Landskrona innan hon reste till Syrien.
Foto: Polisen
Det här påstås vara en bild på kvinnan som fanns på ett Facebookkonto efter att hon anlänt till Syrien.
Foto: Polisen
Kvinnan själv menar att hon blev frihetsberövad när hon kom till Syrien.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Kvinnan som tog sin två-åriga son till Syrien och IS dömdes till tre års fängelse av tingsrätten.

På torsdagen fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättens dom.

I sin dom ansluter sig hovrätten i alla delar till tingsrättens bedömningar.

Kvinnan uppger att hon reste till till Syrien 2014 som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet, något som Lunds tingsrätt inte trodde på.

– Materialet ger ytterligare stöd åt åtalet och talar starkt emot kvinnans påståenden om sin avsikt med resan och att hon skulle ha varit frihetsberövad under sin tid i IS, säger rättens ordförande, hovrättslagmannen Anna Graninger, i ett pressmeddelande.

Hänsynslöst

Tingsrätten hävdade i stället att det är bevisat, genom vittnesmål och Facebookinlägg, att kvinnan hade för avsikt att flytta till Syrien.

Lunds tingsrätt ansåg i sin dom att kvinnan borde ha förstått att redan när hon reste in i Syrien, fanns en uppenbar risk att hon inte skulle ha möjlighet att ta sig tillbaka till Sverige under överskådlig tid. Tingsrätten påpekade att kvinnan handlade hänsynslöst när pojken, som undanhölls från sin pappa, hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien.

Kvinnan nekar till brottet och hävdar att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Hon förklarar resan till Syrien med att hon vill se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde då hon var nybliven muslim.

FLER NYHETER: Mohsen, 17, namngav mördaren med sina sista ord