Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma tog fel – flicka fick allvarliga frätskador

Mamman råkade förväxla dotterns D-vitamin med en flaska vårtmedel som fanns i hemmet. Det fick allvarliga konsekvenser.Foto: CHRISTER WAHLGREN
Mamman råkade förväxla dotterns D-vitamin med en flaska vårtmedel som fanns i hemmet. Det fick allvarliga konsekvenser.Foto: Christer Wahlgren/Produktbild Apoteket

Mammans ärliga misstag fick ödesdigra konsekvenser. 

Istället för att ge dottern D-droppar gav hon henne vårtmedel. 

Flickan fick omedelbart frätskador i både mun och svalg och fick sövas och intuberas för behandling. 

Fem droppar dagligen tills barnet är två år. Den uppmaningen känner de flesta småbarnsföräldrar igen. 

För en mamma i Skåne fick den vardagliga rutinen allvarliga konsekvenser när hon i slutet av april råkade förväxla flaskan med vitaminer med en flaska vårtmedel, enligt en handling nyhetsbyrån Siren tagit del av. 

När vätskan nådde dotterns mun reagerade hon omedelbart av smärta och spottade ut dropparna. Vätskan kom då i flickans ansikte och på hennes bål och skapade frätskador även där. 

Efter ett samtal till 112 körde mamman flickan till barnakuten i Lund där flickan sövdes och intuberades för att säkerställa att hennes luftvägar inte svällde upp. 

Potentiellt livshotande 

När vårdgivaren nu anmäler händelsen som en incident till Läkemedelsverket vårdas flickan fortfarande på barnintensiven för frätskador i mun och svalg samt hudskador i ansiktet. 

I anmälan betecknar läkaren skadorna som potentiellt livshotande. 

Förväxlingen av de två substanserna förklaras i anmälan av att det finns viss likhet mellan flaskorna och att vätskan i dem droppar på samma vis, långsamt och en droppe i taget. 

Läkaren anser att risken för upprepning i det aktuella hemmet är låg, men väljer ändå att anmäla händelsen då D-vitamin-droppar används flitigt av många barnföräldrar och liknande händelser kan komma att uppstå. 

Pojken råkade svälja fisken levande – här tar läkaren bort den

15-åringen var ute och fiskade i en sjö i Thailand