Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma misstänks ha skadat sin bebis

Rättegången mot mamman började i Lunds tingsrätt på tisdagen och fortsätter på onsdagen.Foto: TT NYHETSBYRÅN / JESSICA GOW
Laxermedel som säljs på apotek. Arkivbild.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Småbarnsmamman misstänks ha varit nära att döda sin nyfödda son med laxermedel och utsatt honom för flera smärtsamma ingrepp, trots att han varit helt frisk.

Åklagaren tror att beteendet är ett fall av Münchhausen by proxy.

– Syftet är att få den uppmärksamhet som förälder till ett svårt sjukt barn får, förklarar psykologen Kati Falk.

I dag står mamman inför rätta och riskerar flera års fängelse.

Sonen föddes i Blekinge förra sommaren. Det tog inte lång tid innan han mådde dåligt och besöken på sjukhuset blev allt fler, men ingen förstod varför.

Bebisen drabbades av livshotande diarré och led av sådan smärta att han behövde morfin direkt in i blodet. Samtidigt såg sjukvårdspersonal ingen uppenbar medicinsk förklaring till symptomens orsaker.

Varje gång sonen under en period inte träffade sin mamma började han dock må bättre igen. Och tvärtom började han må sämre när hon tog hand om honom.

Sjuksköterskor misstänkte då att mamman i 30-årsåldern hade med bebisens mående att göra. 

Köpte laxermedel på apotek

Tidigt uppstod misstankar om Münchhausen by proxy, vilket innebär att vårdnadshavare skapar illusionen av en sjukdom hos sitt barn. Personalen på sjukhuset larmade både polisen och socialtjänsten.

I utredningen upptäckte polisen att mamman gjort inköp av laxermedel på ett apotek under tiden som sonen varit sjuk – vilket kunde orsaka hans tillstånd. 

Det är ett väldigt sorgligt fall för alla inblandade.

I förhör hävdar mamman att laxermedlet var till henne.

– Det är en invändning som jag inte godtar. Det finns många andra omständigheter som talar emot henne i det här fallet, säger åklagaren Ingegerd Jigin.

Modern ska även ha legat bakom medicinska ingrepp som har riskerat att orsaka hjärtstillestånd och hjärnskador för bebisen.

Kammaråklagare Ingegerd Jigin.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Åklagaren: ”Ett väldigt sorgligt fall”

Mamman har suttit häktad sedan november när ärendet tas upp i Lunds tingsrätt den här veckan. Hon har åtalats för synnerligen grov misshandel och riskerar minst fyra års fängelse.

Hon hördes i rätten under onsdagen och var märkbart tagen av situationen.

– Mina barn är det bästa som hänt mig, jag kunde inte vara stoltare över dem, säger hon, och menar att hon ofta har haft bebisen i famnen.

Ändå står hon misstänkt för att ha skadat sin bebis.

Och om det inte vore för Münchhausen by proxy som tänkbart motiv hade det kunnat se ännu värre ut, enligt åklagaren.

– Motivet är till hennes fördel i det här fallet. Hade jag inte haft den förklaringen hade det kunnat ses som försök till mord. Men hon har inte velat döda sitt barn, även om en del barn dör i det här, säger Ingegerd Jigin.

– Det är ett väldigt sorgligt fall för alla inblandade, fortsätter hon.

Upptäcktes på 1970-talet

På 1970-talet kom det första kända exemplet på beteendet som har gäckat forskare sedan dess. Münchhausen by proxy går kortfattat ut på att en förälder felaktigt behandlar eller utsätter barnet för påhittade symptom.

Det är mer moderns psykiska ohälsa det handlar om.

Psykologen Kati Falk har god kunskap i området, och säger att det finns gemensamma nämnare för de flesta fall.

– Det är på något vis att föräldern inte klarar av att vara förälder under normala omständigheter. Den behöver att barnet ska vara sjukt för att känna omsorg för det, säger hon.

– Syftet är inte att ta död på barnet. Syftet är att få den uppmärksamhet som förälder till ett svårt sjukt barn får. Det är mer moderns psykiska ohälsa det handlar om.

Kati Falk, leg. psykolog, säger att Münchhausen by proxy är ett omstritt begrepp – som vissa har tvivlat på om det existerar överhuvudtaget.Foto: Privat

Nästan alltid mammor 

I 95 procent av fallen är det just modern som tillskrivs den psykiska störningen. Det gäller även i fallet med mamman från Blekinge, där pappan inte är misstänkt för något brott.

– Varför det ser ut så är svårt att veta. Det är väl så att det ställs högre krav på mödrar i föräldraskap än på fäder, som ofta är ett steg längre bort. Men nu när fädernas roll börjar förändras kan man fundera på om att det kommer att dyka upp fler manliga fall framöver, säger Kati Falk.

Som grund för anklagelsen om synnerligen grov misshandel skriver åklagaren i stämningsansökan att agerandet har varit livsfarligt och begåtts fortlöpande under en längre tid.

Modern förnekar brott.

Förklaringen: Missbrukade laxermedel

I rätten berättar hon om sitt eget missbruk, som hon uppger ligger bakom inköpen. Hon köpte totalt 3,3 liter laktulos, ett laxermedel, som hon säger att hon själv konsumerade.

– Jag blev beroende av läkemedel och kunde inte sluta ta det. När mitt barn mådde sämre började jag använda det i större mängder. Jag missbrukade det, säger mamman.

Advokaten Carolina Sandekjer menar att mamman har lidit av ätstörningar och fick ett återfall efter sonens födsel. Det hävdar hon är en förklaring till att hon brukade laxermedel i stora mängder.

– Det är vanligt att man blir förstoppad när man har en ätstörning, men också att man missbrukar laxermedel, säger hon. 

Var tyst om sin ätstörning

I inledande förhör, där även bebisens mormor fanns med via högtalare, nekade mamman till att hon hade ätstörningar. I rätten blir hon gråtmild och säger varför:

– En ätstörning är väldigt skamligt och man skäms så fruktansvärt över det. Man vill inte erkänna det, varken för sig själv eller sin omgivning. Inte heller ville jag erkänna det för att fokus skulle ligga på min son som var sjuk.

Åklagaren tror inte på berättelsen om missbruk, som hon inte har tagit del av i något förhör.

– Jag uppfattar det här som en efterhandskonstruktion, säger hon till mamman i rätten.

Det här är Münchhausen by proxy

Begreppet myntades under 1970-talet för att beskriva beteendet när en vårdnadshavare utsätter sitt barn för utredningar och behandling för symtom som är påhittade eller framkallade av vårdnadshavaren själv.

Det svenska namnet som ofta används är ”Barnmisshandel genom förfalskning av symtom”.

Internationell forskning visar att förövaren i 95 procent av fallen är mamman. Offren är ofta små barn och de farligaste metoderna är svält, förgiftning eller kvävning.

Misshandeln kan ske genom att föräldern:

Ideligen kontaktar sjukvården för utredningar eller behandlingar utan att några hälsoproblem upptäcks. 

Begränsar barnets lek, kontakter med andra barn eller skolgång med hänvisning till hälsoproblem som inte kan bekräftas.