Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma och son dog – extern utredare var kollega

En mamma och hennes barn hittades döda i en bostad i Trelleborg.Foto: JENS CHRISTIAN
Flera orosanmälningar gjordes mot mamman. Foto: JENS CHRISTIAN

Socialförvaltningen gjorde en oberoende utredning efter ett mord i Trelleborg. En mamma och hennes barn hittades döda. 

Nu rapporterar Trelleborgs Allehanda att den externa utredaren är kollega med socialnämndens ordföranden, Venzel Rosqvist (M).

– Det handlar också om hur det beskrivs, säger han till Trelleborgs Allehanda.

Granskningen av hur Socialförvaltningen hanterat ärendet med mamman inleddes efter att mamman och sonen hittades döda i bostaden i Trelleborg. Det hade bland annat gjorts flera orosanmälningar kring mammans förmåga att ta hand om sin son.

Trelleborgs kommun kommunicerade ut att en oberoende och extern utredare skulle granska ärendet, för att ha ”hög trovärdighet”.

När utredningen för tre veckor sedan presenterades konstaterades det att inga allvarliga missförhållanden förekommit – socialförvaltningen hade fullgjort sitt uppdrag. 

Extern utredare var kollega

Nu avslöjar Trelleborgs Allehanda att socialförvaltningen anlitat en arbetskamrat till socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist (M). 

Utredaren arbetar tillsammans med Venzel Roqvist inom socialtjänsten i Svedala kommun. 

Socialnämndens ordförande anser ändå att det rimmar väl med löftet om en extern utredare.

– Väldigt väl. Egentligen är det tänkt att förvaltningen själv ska gör en sådan här utredning. Men här har förvaltningen, efter samråd med mig, valt att lägga ut det på en extern utredare. Och det är precis vad som har hänt, säger han till Trelleborgs Allehanda.

”Handlar om det det beskrivits”

Venzel Rosqvist hävdar att utredaren inte haft någon koppling till socialförvaltningen i Trelleborg – och därför ska ses som både oberoende och extern.

Han säger också till Trelleborgs Allehanda att det inte var han som gav utredaren jobbet.

TA: Men det handlar väl om hur det kan uppfattas av allmänheten, när det nu kommer fram att du är kollega med utredaren?

– Det handlar också om hur det beskrivs. Förvaltningen skulle kunna ha gjort det här själv men valde att låta andra ögon titta på det.

Pappan kritisk

Polisen utredde dödsfallen som mord – men sökte aldrig efter en gärningsperson. 

I Kvällsposten berättade barnets pappas juridiska ombud en månad efter mordet att hans klient var ”djupt bedrövad”. 

Pappan är nu kritisk till kommunens agerande.

– Hade man gått ut med att man valt en utredare som känner ordföranden och förklarat varför man gjorde det, hade det varit lättare att förstå. Men när man säger att man ska ha en helt oberoende utredare och så kommer det fram att det är en kollega känns det inte ärligt. De är inte ärliga, säger han till Trelleborgs Allehanda. 

Ladda ner.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!