Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamma Nathalies ilska mot kommentarerna om dottern

Mamma Nathalie har tröttnat på folks okunskap. Foto: Privat.

Agnes, 8, får ofta höra elaka kommentarer om sitt beteende.

Hon har autism, och har svårt för vissa sociala sammanhang.

– Jag har fått höra att jag borde ge henne en lusing så hon sköter sig, berättar mamma Nathalie Isaksson, som har tröttnat på okunskapen kring autism.

Agnes Isaksson, 8, från Billinge är en sprallig och glad tjej, som har svårt med sociala sammanhang. Hon har autism och tycker till exempel inte om att gå och handla om hon inte vet precis vad som ska inhandlas. Som hjälp har hon bilder, så att hon vet var de ska gå och vad som ska köpas.

– Agnes gillar inte överraskningar, berättar mamma Nathalie Isaksson. Vi har ett schema till det mesta, så att hon vet vad som ska göras och när det ska göras.

Får höra elaka gliringar 

Men vardagen är inte alltid lätt att förutspå, och ibland måste man kanske handla något som Agnes inte varit beredd på.

– Då kan hon till exempel bli arg och stressad, säger Nathalie. Ibland kan hon slänga sig på golvet, hon blir väldigt stressad av allmänna platser.

Många gånger när Agnes får utbrott reagerar omgivningen. Men i stället för att få frågan om varför Agnes gör som hon gör, får mamma Nathalie höra elaka kommentarer om hennes föräldraskap.

– Jag har fått höra att hon är bortskämd, att jag har uppfostrat henne dåligt och att jag borde vara hårdare mot henne, säger hon. Även Agnes får elaka kommentarer om sitt beteende.

"Vi kan inte låsa in henne"

Agnes själv brukar inte reagera på kommentarerna hon får. Mamma Nathalie berättar att Agnes också lider av en språkstörning, så de är inte helt säkra på hur mycket hon har uppfattat.

– Men hon märker så klart på mig, att jag blir upprörd. Agnes tycker det är svårt att läsa av sinnesstämningar på andra men mig känner hon så klart, berättar Nathalie.

Trots det bemötande som Nathalie och Agnes fått när de befunnit sig på allmänna platser fortsätter Nathalie att ta med Agnes.

– Vi kan inte låsa in henne, hon måste också få lära sig och uppleva världen trots hennes diagnos. Vi gör allt för att hon ska må så bra som möjligt, säger Nathalie.

Vill öka kunskapen 

Nathalie Isaksson är trött på den okunskap hon och hennes dotter Agnes bemött, och säger att hon önskar att folk ville fråga i stället för att döma.

– Istället för att döma direkt – fråga! Jag förklarar jättegärna, och vill helst slippa att Agnes ska få höra någon elak kommentar, säger hon. Jag önskar att kunskapen om alla diagnoser ökar, inte bara om autism – det finns många barn som behöver hjälp och stöd.

Lokaltidningen var först med att berätta om Nathalie och Agnes.

 

Vad är autism?

Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Hur stor funktionsnedsättningen blir är väldigt olika från person till person.

 

Den som har autism har svårigheter med att samspela och kommunicera med andra och har begränsade och upprepade mönster i beteenden, intressen och aktiviteter.

 

Det är vanligt att personer med autism samtidigt har en intellektuell funktionsnedsättning. Autism förekommer också med psykiska eller fysiska sjukdomar. Att ha autism tillsammans med andra funktionsnedsättningar eller sjukdomar har betydelse för hur svåra symtomen blir. Förutom barn kan även vuxna utredas för autism.

 

Autism är en utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning. Det innebär bland annat att ålder, språknivå och begåvning påverkar hur autismsymtomen visar sig hos olika individer. Symtomen är tydligast under uppväxten, men med träning och stöd kan man i vissa sammanhang kompensera för de svårigheter man har

 

Vid autism hos barn och vuxna finns det svårigheter inom två områden:

 

Begränsningar i socialt samspel och kommunikation

Upprepande beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter.

 

Källa: Vårdguiden 1177 samt habilitering.se

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!