Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elias, 4, fick ström genom kroppen

Stöten gick från vänster hand till höger och ner genom benet på Elias. Foto: PRIVAT
Han fick tillbringa eftermiddagen på sjukhuset i Kristianstad. Foto: PRIVAT

Malin Persson hade satt in välling i mikron till lilla Lo när hon hörde ett rop bakom ryggen. Då hade sonen Elias kommit åt en kontakt på väggen och fått ström genom kroppen.

– Det hände på en millisekund. Det hade kunnat gå hur illa som helst, säger Malin Persson.

Familjen Persson bor i en av Sölvesborgshems lägenheter i Mjällby. I veckan har familjen haft målare hemma för att få ny färg i lägenheten. På fredagen tog Malin med sig lilla Lo, 1 år och sonen Elias till öppna förskolan på förmiddagen. När hon kom hem vid lunchtid var barnen hungriga och Malin ställde sig för att fixa mat.

– Det såg färdigt ut i köket så jag satte in vällingen i mikron för att värma till den lilla, säger Malin Persson.

Då hör hon hur sonen Elias gallskriker bakom ryggen. När hon vänder sig om ser hon att kåpan på en av väggkontakterna är borta. Kontakten sitter en meter upp på väggen. Precis inom räckhåll för sonen.

– Så jag frågar "Har du rört den, har du rört den", men han kunde inte svara.

Malin beskriver panikkänslorna. Malin vet ju precis vad hon ska göra om barnen sätter i halsen eller kommer under vatten men en misstänkt elchock har hon aldrig förberett sig för.

– Jag visste ju inte vad man skulle göra.

Stöten gick igenom kroppen

Som väl är bor Malins bästa kompis som är undersköterska granne med familjen. Kompisen ryckte ut direkt och kom över för att hjälpa till. När de frågade Elias om vad som hänt så svarade han att stöten gått från vänster hand till höger och sedan ner längs höger ben.

När Malin ringde sjukvårdsupplysningen fick hon besked att ta sig till akuten snarast möjligt. Familjen tog bilen till CSK i Kristianstad. Där tillbringade de eftermiddagen och en del av kvällen.

Sjukvårdspersonalen tog EKG, kollade blodvärde och gjorde neurologiska tester på Elias.

– Som tur var klarade han sig helt utan skador men det hade kunnat sluta betydligt värre, säger Malin Persson som ändå är orolig att stöten kan ha gett Elias skador som inte kommer att visa sig förrän senare.

"Vårdslöst beteende"

Enligt Malin Persson borde arbetsplatsen varit avstängd på något sätt så länge kontakten var bar. Antingen med stängd dörr eller att strömmen stängts av.

– Det är ett fruktansvärt vårdslöst beteende, säger Malin Persson.

Hon har varit i kontakt med Sölvesborgshem för att berätta om händelsen och även talat med målaren om det.

– Sölvesborgshem var jättebra och tog tag i det direkt.

– Fast jag vägrar vara hemma så länge de är kvar i lägenheten och jobbar.

Henrik Assarsson på Wahlqvist måleri menar att det handlar om olyckliga omständigheter. På fredagen jobbade målarna i köket medan lägenhetsinnehavarna var på sina håll.

Olyckan inträffade när de hade gått på lunch. Eftersom färgen inte hunnit torka tillräckligt och familjen inte var hemma lät de plastkåpan vara av. Om det hade funnits en dörr till köket hade de givetvis stängt den, säger Henrik Assarsson.

– Jag pratade med henne i morse och bad om ursäkt men jag har svårt att se vad jag kunde gjort annorlunda.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​