Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamma Malenes ilska efter elaka hånen mot Silas, 12

Malene Ramsing Roest tillsammans med sonen Silas. I förra veckan var de på Köpenhamns Zoo tillsammans, det blev en omskakande upplevelse. Foto: Privat
Sjukdomen Crouzons syndrom innebär att ansiktsskelett och kranium utvecklas på ett annorlunda sätt. Foto: Privat

När 12-årige Silas var på Zoo gjorde andra barn fula gester och kräkljud – bara för att Silas ser lite annorlunda ut. 

Hans mamma Malene har reagerat starkt på händelsen. 

– Det är på tiden att föräldrar tar ett snack med sina barn om att det ska finnas plats till alla. Och bara för att man ser annorlunda ut får man inte behandlas hursomhelst, säger hon. 

Silas Roest, 12, föddes med den ovanliga sjukdomen Crouzons syndrom, vilket innebär att hans ansiktsskelett och kranium inte växer som det ska utan utvecklas på ett annorlunda sätt. 

Ungefär 4 av 100 000 barn föds med Crouzons syndrom, vilket innebär att det i Sverige och Danmark föds 3-4 barn med syndromet varje år. Variationerna mellan personer med syndromet är stora, men andningssvårigheter och synbortfall är två stora risker. Hela Silas barndom har bestått av återkommande läkarbesök, och han har genomgått inte mindre än 30 operationer. 

I början av förra veckan skulle Silas och hans mamma Malene besöka Köpenhamns Zoo för att få en andningspaus i vardagen. Silas hade länge sett fram emot att se djurparkens nya kelgrisar, de kinesiska pandorna Mao Sun och Xing Er

Silas Roest, 12, föddes med den ovanliga sjukdomen Crouzons syndrom. Foto: Privat

Fula gester och kräkljud

Men besöket på Zoo blev inte som Silas eller Malene hade tänkt sig. Överallt på Zoo fanns det andra barn och flera av dem betedde sig elakt. 

Hånskratt, pekande fingrar och kräkljud vara bara några av de förödmjukande handlingar som Silas möttes av. 

– Vi upplevde gång på gång att andra barn sa elaka saker och gjorde fula gester mot honom. De skrattade och pekade på honom som om han var en vandrande freakshow, säger Silas mamma Malene Ramsing Roest till Ekstrabladet

Malene försökte ta kontakt med pedagoger till de barn som retade Silas för att få dem att sluta. 

– Jag blev riktigt ledsen över att min son inte kan vistas i den miljön utan att folk gör narr av honom. Det var en som frågade ”Hur kan man vara så ful?”. Det gör ont för en mamma att höra. 

12-årige Silas var på Zoo tillsammans med sin mamma för att titta på de nya pandorna. Foto: STELLA PICTURES

”Märkt av händelsen”

Dagen på Zoo var förstörd. Malene och Silas åt var sin glass men sen lämnade de parken.  

– Han fick se de berömda pandorna som har varit hans favoritdjur i många år. Men han var märkt av händelsen, säger Malene. 

När hon och Silas kom hem satte hon sig vid datorn och skrev ett långt meddelande på Facebook om deras upplevelser på Zoo. 

”Det var meningen att det skulle bli en rolig och bra dag för en pojke som går igenom tuffa saker. Det skulle bli ett avbrott från sjukdom och från sjukhus och han hade glatt sig något enormt”, skrev Malene. 

I sitt inlägg uppmanar hon föräldrar att och pedagoger att prata med sina barn om hur man umgås med människor som inte ser ut som en själv. 

– Det är på tiden att föräldrar tar ett snack med sina barn om att det ska finnas plats till alla. Och bara för att man ser annorlunda ut får man inte behandlas hursomhelst, säger hon. 

Efter att Malene skrev ett argt inlägg på Facebook som har fått enorm spridning stöttas Silas och hans familj av tusentals. Foto: Privat

55 000 har gillat inlägget

Kvällsposten har pratat med Malene och både hon och Silas vill att händelsen uppmärksammas även i Sverige. Även här finns det barn som lider av Crouzons syndrom och det är viktigt med kunskap om sjukdomen. 

– Om man är nyfiken eller undrar är det helt okej att komma fram och fråga Silas varför han ser ut som han gör. Och om man inte vågar går det också bra om man får en vuxen att ställa frågan, säger hon. 

Inlägget på Facebook har fått stort genomslag. I nuläget är det 55 000 som gillat det och 20 000 som delat det vidare. Och bland de 10 000 kommentarerna är det gott om hyllningar till Silas och stöttande ord. 

”Stort respekt för din öppenhet. Din pojke ser härlig och glad ut”, skriver Martin Mortensen. 

”Jag berättade för min femåriga dotter om er upplevelse. Pratade med henne om respekt för andra människor. När hon såg bilden på din fina pojke sa hon 'Han ser ju söt ut mamma! Jag vill gärna leka med honom!'”, skriver Eva Gamborg Nielsen. 

https://www.facebook.com/malener/posts/10218572263674985