Tvåbarnsmamman Lina Svensson har tröttnat på tjatet om egentid. Foto: PrivatTvåbarnsmamman Lina Svensson har tröttnat på tjatet om egentid. Foto: Privat
Tvåbarnsmamman Lina Svensson har tröttnat på tjatet om egentid. Foto: Privat
Hon umgås helst med sina barn. Foto: PrivatHon umgås helst med sina barn. Foto: Privat
Hon umgås helst med sina barn. Foto: Privat

Mamma Lina har tröttnat på andras tjat om egentid

Publicerad

Lina Svensson har tröttnat på andra föräldrars tjat om egentid.

Hon umgås helst med sina två barn och vill gärna inte lämna dem ensamma med en barnvakt.

– Jag har inget behov av att lämna bort mina barn, säger Lina.

23-åriga Lina Svensson födde sitt andra barn för tio månader sedan. Familjen, från Kalmar, gillar att hitta på aktiviteter tillsammans och Lina lämnar sällan eller aldrig sina barn till en barnvakt.

Sedan Lina blev mamma har hon känt att hon ständigt behöver försvara det faktum att hon föredrar en hemmakväll tillsammans med familjen framför egentid ute med vännerna.

– Folk förväntar sig nästan att man ska tycka att ens barn är jobbiga och att man behöver tid ifrån dem, säger Lina.

Lina Svensson tillsammans med sin dotter.Foto: Privat

"Har inget behov av det"

Lina blir hon ofta ifrågasatt när hon berättar att hon aldrig har lämnat sin tio månader gamla dotter till en barnvakt.

– Jag har inget behov av att lämna bort mina barn. Men det känns som att andra människor har ett behov av ett behov av att jag ska känna så.

Medan vissa föräldrar laddar batterierna under en utekväll med sina kompisar – föredrar Lina att ladda batterierna tillsammans med sin familj.

– Om jag behöver ett miljöombyte går jag och fikar eller så, och då tar jag gärna med mig mina barn. Vi gillar att umgås med varandra.

Lina älskar att umgås med sin familj.Foto: Privat

Har egentid med familjen

Barnen har varit Linas första prioritering sedan de föddes. Därför tillbringar hon så mycket tid som möjligt i deras sällskap.

– Har man skaffat barn så har man. Min egentid med min sambo blev egentid med familjen när jag fick barn.

När Lina diskuterar ämnet med andra mammor, upplever hon att de ofta behöver särskilja på mammarollen och sig själva som person.

– Är man mamma så är man mamma, jag känner att man kan vara allt i ett. Det är inte två olika personer för mig.

Familjen gillar att hitta på aktiviteter ihop.Foto: Privat

Vill inte lämna till en barnvakt

Sedan Lina födde sitt första barn har hon endast varit barnfri ett par gånger. Om hon lämnar dem med någon annan, ser hon helst att det är en familjemedlem.

– Det är ju roligare för barnen att följa med på roliga aktiviteter än att stanna hemma med en barnvakt. Om jag ska ha kul så ska de också ha kul, säger hon och fortsätter: 

– Jag vill att mina barn alltid ska ha det bra. För allas vår skull är jag helst alltid tillsammans med dem. Däremot förstår jag de föräldrar som känner annorlunda, jag skulle aldrig klandra dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag