Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamma förde bort dotter från konditori

Flickan rövades bort från ett konditori i Hörby.
Foto: Peo Möller/Topnews.se
Polisen i Skåne söker efter flickan som försvann i fredags.
Foto: Theo Elias Lundgren

Polisen i Skåne söker efter en treårig flicka.

Hon har rövats bort från fosterhemmet av sin biologiska mamma som är dömd för misshandel.

– Vi är chockade. Det här är en mardröm, säger fosterpappan till Sydsvenskan.

Mamman är dömd för misshandel av sitt barn. Även pappan har misshandlat flickan – när hon var bebis bröt han avsiktligt av hennes ben.

I fredags rövade mamman bort flickan på ett konditori i Hörby, uppger Sydsvenskan.

Övervakat besök

Mamman skulle ha umgänge med sitt barn och träffade henne på konditoriet. Fostermamman och socialtjänsten fanns med för att övervaka.

Det är fortfarande den biologiska mamman som har vårdnaden om flickan, men socialtjänsten har begärt att barnet ska tvångsomhändertas, enligt LVU, lagen om vård av unga.

Därför vet polisen inte egentligen om ett brott har begåtts, men myndigheten har inlett en förundersökning.

– Flickan är efterlyst som försvunnen och vi ska leta upp henne, säger Per Anders Norling vid polisen i Lund till Sydsvenskan.

Apatisk bebis

Flickans situation uppmärksammades redan då hon var spädbarn. 2012 gjorde socialtjänsten besök i barnets bostad. Då var flickan fyra månader, och så apatisk att man trodde att hon var död. Undersökning av det lilla barnet visade att hon misshandlats från födseln. Den biologiska pappan slog och nöp flickan, och vid ett tillfälle bröt han hennes lårben. Pappan dömdes 2013 till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel och grov fridskränkning. Mamman dömdes till sex månaders fängelse för att hon inte tog sitt barn till läkaren.

Samtidigt omhändertogs barnet och placerades i familjehem.

Mamman fortsatte kämpa för att få tillbaka barnet. Politikerna i socialnämnden vägrade, men hon fick rätt i både förvaltningsrätten och kammarrätten. LVU-beslutet skulle upphöra. Men socialnämnden beslöt om ett flyttningsförbud, som dock är tidsbegränsat.

"Risk träffa mamma"

I juni 2014 fick mamman ensam vårdnad. Detta trots att Lunds tingsrätt skriver i sitt beslut: "Det är svårt att se hur någon kan bryta sitt föräldraansvar mer än de har gjort".

Socialtjänsten bedömde att det var riskabelt för flickans hälsa att träffa sin mamma, men eftersom mamman enligt domstol har rätt att träffa barnet ordnades möten. Vid ett av dessa möten försvann den biologiska mamman med barnet.

– Det är fruktansvärt. Flickan var så rädd att hon vägrade träffa sin biologiska mamma om inte vi var med, säger fosterpappan till Sydsvenskan.

Efter mammans bortrövande gjorde socialtjänsten ett nytt LVU-beslut. Det beslutet är grund för att polisen nu söker flickan.