Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamma Karolinas kamp – för att skjuta upp sonens skolgång

Julians mamma Karolina Söderberg Jazzish. Foto: Privat
Julian föddes tre månader för tidigt. Foto: Privat

Julian Södergren Jazzish, 5, föddes tre månader för tidigt.

Nu tar hans mamma upp kampen för att Julian ska få skjuta upp sin skolgång ett år – och hamna i den årskull han skulle gått i om han fötts i tid.

– Julian är inte redo för skolan än, han måste få mogna och växa till sig, säger mamma Karolina Södergren Jazzish. 

Julian Södergren Jazzish var planerad att födas i februari 2014, men föddes redan i november 2013 – tre månader för tidigt.

Då vägde han 980 gram och var 45 centimeter lång. 

Hans första tid hade han och mamma Karolina Söderberg Jazzish stor hjälp av hemsjukvården. 

Nu är han 5,5 år gammal och har ett stort intresse för djur och dinosaurier. Han är också väldigt aktiv, och kan ha svårt att lugna ner sig om han blir arg. 

– Julian är väldigt energisk, han beter sig som en femåring och inte som en sexåring. Blir han arg kan han få utbrott och om han känner press vill han lätt spela clown, säger mamma Karolina.

– Enligt läkaren är det inte ovanligt att mycket för tidiga barn får diagnoser, och vi kommer att göra en utredning för adhd när han är äldre. 

Julians mamma anser att han inte är redo att börja skolan än. Foto: Privat

Ansökte om uppskjuten skolstart

Till hösten är det dags för Julian att börja skolan - något som mamma Karolina strider mot. 

I februari kontaktade hon Skivarps kommun och ansökte om uppskjuten skolstart.

– Han borde få börja skolan 2020 så att han hinner mogna ikapp och kan gå med barn som hade varit hans jämnåriga om han inte hade fötts för tidigt, säger Karolina Söderberg Jazzish. 

Tillsammans med sitt överklagande skickade hon med ett skriftligt yttrande från en kurator och kontaktuppgifter till den sköterskan på BVC som träffat Julian på uppföljning sen han blev utskriven.

Fick avslag

Men överklagandet om en uppskjuten skolstart för Julian blev avslaget, något som Ystad Allehanda också rapporterat. 

– Ingen från kommunen har träffat Julian eller pratat med BVC. Beslutet har grundats i uttalanden från Julians förskola, som tycker att han är i fas med sina klasskamrater, säger Karolina Söderberg Jazzish.

Nu har mamma Karolina överklagat kommunens beslut, och överklagan kommer att avgöras av Skolväsendets överklagandenämnd. 

– Överläkaren på barnkliniken har skrivit ett intyg på att det är rimligt att bedöma honom som att han skulle ha fyllt fem år 2019 vid planering av skolgång, säger Karolina Söderberg Jazzish.

”Många har sagt att jag är nytänkande”

Karolina berättar att hon fått stor respons från andra föräldrar i samma sits efter att hennes handling blivit uppmärksammad.

– Många har skrivit och sagt att de själva inte vågade överklaga, och att jag är nytänkande som faktiskt tar tag i det, berättar hon. 

Hon hoppas på att Skolväsendets överklagandenämnd ska ta ett beslut som gynnar Julian.

– Det viktigaste är att det blir så bra som möjligt för Julian, så nu får vi bara hoppas att de har hänsyn till hans situation, säger Karolina Söderberg Jazzish.