Mamma häktad för mord på sin baby

Det var den 24 juli som det misstänkta mordet uppdagades. Ambulans larmades då till en adress i Halmstad och påträffades det livlösa barnet. Det fördes med ilfart till sjukhuset men babyns liv gick inte att rädda.
Foto: Niklas Henrikczon

Den kvinna i 25-årsåldern som misstänks ha dödat sin fem månader gamla baby har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

Hon ska nu genomen stor rättspsykiatrisk undersökning.

- Hon bestrider ansvar för brott, säger hennes försvarare, advokat Göran Ruthberg.

Klockan 13 på måndagen inleddes häktningsförhandlingen mot mamman i Halmstads tingsrätt. Kammaråklagare Ann-Christin Claesson hade begärt kvinnan häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på sin fem månader gamla baby.

Styrd av andra krafter

Via sin advokat Göran Ruthberg medgav kvinnan de faktiska omständigheterna men bestred ansvar för brott.

- Hon har vid tiden för händelsen inte haft kontroll över sin egen kropp. Andra krafter har styrt kroppen under den här tiden, säger han.

Göran Ruthberg motsatte sig även häktning och menade att det inte finns någon risk att kvinnan avviker eller på annat att försvårar utredningen på fri fot med tanke på att det var en tid sedan det hela skedde. Skulle det vara så att rätten anser att kvinnan gjort sig skyldig till brott så bör det rubriceras som barnadråp och då finns det ingen häktningsgrund, menade Göran Ruthberg.

Häktad för mord

Enligt Kvällspostens reporter på plats såg kvinnan avspänd ut och följde koncentrerat med i det som sades under förhandlingen.  Större delen av förhandlingen genomfördes bakom stängda dörrar och strax före klockan halv tre meddelade Halmstads tingsrätt att kvinnan häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Hon ska nu genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning för att man ska få svar på om hon var psykiskt sjuk vid brottstillfället och saknade insikt om vad hon gjorde.

Det var i fredags kväll som kvinnan greps misstänkt för att ha dödat sin fem månader gamla baby i juli. Mamman togs in till förhör när rättsläkarens obduktionsprotokoll blev klart. Hon anhölls och begärdes senare häktad misstänkt för mord.

Hittades livlös

Mordet uppdagades den 24 juli. Ambulans larmades då till en adress i Halmstad där man påträffade det livlösa barnet. Barnet fördes med ilfart till sjukhuset men dess liv gick inte att rädda.

Redan i ett tidigt skede började polisen misstänka att brott låg bakom babyns död.

- Det var omständigheter på platsen som gjorde att man beslöt att utreda dödsorsaken, har Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen, tidigare sagt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!