Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma spelade in barnporr till militär

Såhär rapporterade vi om fallet i Expressen TV.
Domen föll i Stockholms tingsrätt.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Åklagare Emelie Källfelt har lett förundersökningen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnorna spelade in barnporrfilmer och sålde till pedofiler via öppna kanaler på internet.

Det rör sig både om arrangerade bilder och fotografier som tagits i smyg. 

Nu döms sex personer – tre kvinnor och tre män – till fängelsestraff.

Pedofilhärvan nystades upp 2016 efter ett tips till polisens nationella operativa avdelning. Efter att polisen spårat IP-nummer kunde de misstänkta identifieras, en efter en. 

Totalt rör det sig om närmare 1000 bilder och filmer på tolv barn, som identifierats som svenska. 

Pedofilnätverket uppges ha varit löst sammansatt och den barnpornografiska materialet har sålts via öppna kanaler på internet. 

Åklagarna har beskrivit kontakterna mellan pedofilerna som rena affärsuppgörelser. Man har sålt och köpt barn. 

– Vi ser att det rör sig om ett handelsmönster med barn som vi tidigare främst förknippat med internationella ärenden, sa åklagare Emelie Källfelt i samband med en presskonferens. 

Fängelsestraff

Nu har sex personer dömts för brott. 

En av männen som har köpt filmer eller bilder är anställd inom Försvarsmakten.

Mannen åtalades i 19 fall av sexuellt utnyttjande av barn, för sexuell posering, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och fem fall av anstiftan till brottet. Han är en av dem som beställt material med tydliga önskemål om poseringar. 

Militären har dömts till tre år och sex månader i fängelse för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, anstiftan av grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. 

Totalt rör det sig om tre kvinnor och tre män som nu dömts vid Stockholms tingsrätt. En flerbarnsmamma från Blekinge har via alias på internet tagit emot beställningar. 

Hon döms till sex års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn efter att ha instruerat ett barn i hennes närhet att posera naken framför en webb-kamera. 

Därefter har bilderna och filmerna lämnats över till de som beställt materialet.

Vidare är utrett att hon tagit emot beställningar med närmare instruktioner, vidarebefordrat instruktioner och aktivt deltagit i genomförandet av beställningarna, dokumenterat materialet och tagit betalt.”, skriver tingsrätten i domen.

Filmade i smyg

Många av bilderna som skickats till personerna i de löst sammansatta pedofilnätverket har varit arrangerade. Beställarna har gett instruktioner och kvinnorna som nu dömts har följt dem. 

Men den kvinna som dömts till åtta månaders fängelse fotograferade ett barn i sin närhet i smyg, framgår det av utredningen. 

Bilderna har för en vuxen en klar och otvetydig sexuell karaktär. Det är uppenbart att bilderna också tagit i detta syfte. Att barnen inte känt till att de blivit fotograferade saknar betydelse då barnets inställning inte ska tillmätas någon betydelse.”, konstaterar tingsrätten. 

En av männen som köpt bilder döms till 2,5 års fängelse, en kvinna döms till sex månaders fängelse för kränkande fotografering och den tredje mannen döms till sex månaders fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och anstiftan till våldtäkt mot barn.

– En av knäckfrågorna i målet var hur vi ska se på så kallade förinspelade övergrepp i Sverige och vad som krävs för att en gärningsperson ska ha deltagit i ett övergrepp. Där delar tingsrätten vår uppfattning att man behöver inte befinna sig i precis samma rum, utan det räcker med att man finns i offrets omedelbara närhet. Den här domen konstaterar att barnen har befunnit sig i en tvångsliknande situation, säger åklagare Emelie Källfelt till SVT Nyheter

– Överlag måste jag säga att vi från åklagarsidan är väldigt nöjda med domen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!