Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Diggiloo intar Malmö för premiären

Jessica Andersson siktar mot skyarna i öppningen av andra akten under repetitionen i Malmö arena.
Foto: JENS CHRISTIAN

För 17:e gången rullar några av Sveriges mest folkkära artister och underhållare ut på vägarna för en ny upplaga av ”Diggiloo”.

Efter en bortblåst premiär för några år sedan möter ”Diggiloo”-gänget numera alltid premiärpubliken inomhus. På onsdagen är det dags igen – i Malmö.

Det är en riktig cirkus, ”Diggiloo”-turnén som på onsdagen har premiär i Malmö arena. På scen står Arvingarna, Mimi Werner, Jessica Andersson, Brolle, Magnus Carlsson, Thomas Petersson, John Lundvik, David Lindgren och Mariette.

– Thomas Petersson har varit med flera gånger innan, men nu var det ett tag sedan och han ville gärna komma ut på vägarna igen, säger Emilia Berntsson, marknadsförare för turnén.

Jessica Andersson – ”Mamma Diggiloo”

Men mest rutinerad i gänget är sångerskan Jessica Andersson, som är inne på sin 14e säsong.

– Hon kallas faktiskt för ”Mamma Diggiloo”, avslöjar Emilia Berntsson under en promenad bakom kulisserna i Malmö arena där artisterna, koreograferna, regissörerna och alla andra slipar på detaljer i showen.

Allt måste sitta inför premiären. Jessica Andersson, även kallad ”Mamma Diggiloo” kämpar på framför spegeln.
Foto: JENS CHRISTIAN

När det bara är några dagar kvar måste förstås alla steg och toner sitta på plats och inte ens rutinerade veteraner slipper undan exercisen. I arenans träningshall mimar Jessica Andersson till ett av sina nummer framför en stor spegelvägg, ackompanjerad av koreograf och regissör.

Golvet framför är täckt av tejpbitar i ett logiskt mönster.

– Det där är scenen, vi har tejpat upp precis som det ser ut, förklarar Emilia Berntsson.

Stora delar av årets ”Diggiloo”-ensemble repar för fullt på scen i Malmö arena.
Foto: JENS CHRISTIAN

Uppe på den riktiga scenen är det fullt drag bakom kulisserna. Arvingarna rusar omkring och letar positioner inför öppningsnumret av den andra akten. Bakom ett skynke står Thomas Petersson och stampar takten med ett brett leende och ytterligare en bit in glider Mariette förbi.

”Diggiloo”: Vi är folkliga

Som vanligt är publikintresset för ”Diggiloo”-cirkusen stort. 

– Vi har ju något för alla, hela familjen kan få ut något av en kväll med oss. Vi har ingen credd hos kritiker, men det gör inget. Vi är folkliga och det vill vi vara, säger Emilia Berntsson medan Magnus Carlsson, Mariette och Casper Jarnebrink och de andra tar i för kung och fosterland på scen.

Nöjd chef. Patrik Krall, producent för ”Diggiloo” är nöjd med artisternas ansträngningar.
Foto: JENS CHRISTIAN

Gänget hoppas på en ny succésommar, men redan har arbetet med nästa års ”Diggiloo” tagit fart.

– Vi har faktiskt gjort klart med några artister och spelplatser. Vilka? Nä,nä, det får du inte ur mig, inte nu, säger producenten Patrik Krall.


Nio lastbilar och tusen mil Diggiloo

Under en turné med ”Diggiloo” jobbar 80-100 personer med showen plus ett 40-tal lokala medarbetare på de olika spelplatserna.

Scenen är en lastbil, 16 x 12 meter och fungerar även som artisternas omklädningsrum.

Under de 17 år som ”Diggiloo” har turnerat har showen spelat på 121 platser. Omkring 1 000 mil brukar det bli per säsong.


LÄS MER:
Jessica Andersson avslöjar knepet bakom superkroppen 


LÄS MER:
Casper Jarnebrink om sprickan i Arvingarna 


LÄS MER:

Vem är Mariette? 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!