Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Camillas ilska – efter stölden från sonen Maltes grav

Vid upprepade tillfällen har någon stulit saker från Maltes grav. Foto: Privat
Sedan tidigare har Camilla sonen Dennis och Axel har sonen Hampus och dottern Agnes. ”Barnen tyckte att Malte skulle ha ljuslyktan. Det är viktigt för dem, de förstår att det är deras lillebror som inte finns mer”, säger Camilla. Foto: Privat

Flera gånger har någon stulit saker från sonen Maltes grav. 

Nu har mamma Camilla fått nog. 

– Det är så privat, det är en plats som vi har valt till vår son, säger hon. 

Det var höstas som Malte föddes för tidigt med ett medfött hjärtfel. Han dog samma dag.

– Det är inte många barn som föds med det här och i vissa fall går det inte att rädda. I Maltes fall kunde läkarna inte garantera något. Så det blev som det blev, säger mamma Camilla Christensen. 

Malte var första gemensamma barnet för Camilla och hennes sambo Axel Olin. Sedan tidigare har Camilla sonen Dennis och Axel har sonen Hampus och dottern Agnes. 

Malte var första gemensamma barnet för Camilla Christensson och hennes sambo Axel Olin. Foto: Privat

I november begravdes Malte på kyrkogården i Nosaby. I början av januari var Camilla där tillsammans med Dennis och Hampus för att sätta en ny ljuslykta.

– Barnen tyckte att Malte skulle ha den. Det är viktigt för dem, de förstår att det är deras lillebror som inte finns mer, säger Camilla. 

– Vi tände lyktan och ett nytt hjärtljus. Och så fanns det ett elljus i en lykta. Det var väldigt fint. 

Två dagar senare besökte Camilla graven igen. 

– När jag kom dit upptäckte jag först att elljuset var borta, locket låg löst ovanpå. Sen såg jag att den nya ljuslyktan också var försvunnen. 

Först blev Camilla mest upprörd men sedan väldigt ledsen. De efterföljande dagarna var jobbiga.  

– Det känns som om någon gjort inbrott hos en. Det är bara några ljus egentligen, men det är ju från Maltes plats. Det är ju ett oskyldigt barn som ligger där nere, hur kan man ta saker från det?

Camilla Christensen har slutat köpa elljus och åker i stället till kyrkogården med vanliga gravljus. Foto: Privat

Vill att det lyser hos Malte

Camilla köpte ett nytt elljus och skrev Maltes namn på det. I onsdags var Camilla på ett nytt besök. Då var elljuset borta igen. 

Mikael Thörnström är vikarierande kyrkvaktmästare i Nosaby församling. Han medger att det tyvärr försvinner saker från gravar. 

– Vi vet inte vad det beror på. Vaktmästarna kan ha lite mer uppsikt när de jobbar, men om någon går och tar saker händer det inte när vi är där utan på kvällarna, säger han till Kristianstadsbladet som var först med att skriva om saken. 

Camilla Christensen har slutat köpa elljus och åker i stället till kyrkogården med vanliga gravljus. 

– Men det är inte det jag vill ha där egentligen, jag vill ha ett elljus så att jag vet att det alltid lyser hos Malte.