Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Anne-Sofies ilska efter Michelles död i cellen

Michelle dog i arresten i Lund.
Foto: PRIVAT
Michelle dog sannolikt av läkemedelsförgiftning med metadon.
Foto: Privat
Michelle tillsammans med mamma Anne-Sofie Ekholm.
Foto: Privat

Michelle Bureland Ekholm, 20, hittades livlös i cellen och hennes liv inte att rädda

Justitieombudsmannen kritiserar nu polisen – men ingen hålls ansvarig för Michelles död.

– Upprättelse? Nej, jag vet inte, säger Anne-Sofie Ekholm, mamma till Michelle.  

Med stöd av lagen om berusade personer togs Michelle Bureland Ekholm in till en tillnyktringscell i Lund i november 2016.

Enligt obduktionen dog Michelle sannolikt av läkemedelsförgiftning med metadon.


LÄS MER: Michelle dog i arresten – myndigheterna skyller på varandra 


Justitieombudsmannen har utrett händelsen – som nu delar ut kritik mot polisen. Polismyndigheten kritiseras för bristande tillsyn av Michelle.

– Jag blir bara så irriterad, de är så flata i sin kritik. Det jag hade önskat är att gå till botten med övervakningsfilmerna, säger Anne-Sofie Ekholm. 

Två timmar borta

När Michelle 09.09 låg på rygg och snarkade lades hon i framstupa sidoläge för att luftvägarna skulle hållas fria. Klockan 09.36 tittade arrestpersonal in i cellen – men det dröjde till 09.43 innan arrestpersonal var inne i cellen nästa gång. 

Då drog Michelle ett eller två andetag innan andningen upphörde helt. 

Skärmdump från övervakningsfilmen från arresten i Lund.
Foto: Kvällsposten

Två timmar av övervakningsfilmen är borta. Därför går det inte att bestämma exakt hur många gånger personal varit inne hos Michelle.

– Jag kan inte säga att de har gett mig något svar på varför filmen är borta. Den är ju A och O, varför får man inte se hela?, frågar sig Anne-Sofia Ekholm. 

– Samtidigt finns ingen kritik eller synpunkter mot att någon tjänsteman hålls ansvarig för att Michelle avled. Då har man tagit bort all kritik som man gett.


LÄS MER:  Polisen erkänner fel efter Michelles död


Anne-Sofia Ekholm berättar att hennes förtroende för polisen och JO är helt borta.

– Nu är jag kritisk mot allt: mot polisen, mot JO, mot journalister. 

JO kommenterar

En förundersökning startade samma dog som Michelle dog – den lades ner i mitten av februari 2017 eftersom det inte fanns någon misstänkt. 

Stefan Nyman, byråchef på JO:

– Vår uppgift har aldrig varit att utreda om den här personen brustit på något sätt. Det vi tittar på är hur polismyndigheten skött tillsynen

Tillsyn efter övervakningsfilm

• 05.48 – i cellen

• 06.02 – i cellen

• 06.43 – i cellen

• 07.12 – i cellen


• 09.09 – i cellen

• 09.36 – tittade in

• 09.43 – i cellen

Stefan Nyman förklarar att JO lånar in kopior av övervakningsfilmen och har därför bara tillgång till det material som ingår i förundersökningen. 

– Som jag förstått det raderas informationen per automatik efter ett visst antal dagar. Om vi hade haft en film som sträckte sig över tiden hon varit där hade vi haft ett annat underlag att se precis hur det gått till. 


Michelle Bureland Ekholm.
Foto: Privat

Kritiken

"JO uttalar att tillsynen i fråga om noggrannhet och omsorg inte har uppfyllt de krav som gäller för tillsynen av den som är omhändertagen med tvång. Polismyndigheten kritiseras därför för bristande tillsyn av M.E.

JO kritiserar också Polismyndigheten för bristande dokumentation och framhåller vikten av att iakttagelser och andra väsentliga omständigheter från tillsynstillfällena dokumenteras."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!