Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malte drabbad av ovanliga sjukdomen

Svårt sjuke Malte fick en så kallad ”Drömhelg” av Jonsters Charity med bland annat gokart, Foto: Privat
Familjen Pålsson. Foto: Privat
Bara en vecka innan sjukdomen slog till gjorde Malte, 13, fyra mål för sitt Råå mot Helsingborgs IF. Foto: Privat

Från att ha varit en fullt frisk tonåring blev Malte okontaktbar på en vecka.

Som 13-åring tvingas han lära sig stå, gå och prata på nytt.

– Det här har man bara sett på tv, det är svårt att förklara med ord, säger hans pappa Fredrik Pålsson. 

Malte fick plötsligt ett epileptiskt anfall den 21 april förra året. Sedan dess har ingenting varit sig likt för familjen Pålsson från Helsingborg. 

På bara en vecka försvann talet och han blev sängliggande. Snart flyttades han till Lunds universitetssjukhus. 

– Där låg han i fem veckor och läget var riktigt kritiskt med bland annat andningsstopp. När det var som värst vägde han 36 kilo, säger pappa Fredrik Pålsson.

– Han kunde inte få någon annan näring än sondmatning i näsan. 

Om Malte fick i sig för mycket fanns det en risk att han skulle få upp näringen igen, och då skulle medicinen följa med.

Ovanlig sjukdom

Malte lider av Anti-NMDA-receptorencefalit – en autoimmun hjärninflammation. En extremt ovanlig sjukdom, som enligt Socialstyrelsen drabbar en på miljonen. Bara ett fåtal i Sverige har insjuknat.

Sjukdomen orsakas av att kroppens eget immunförsvar angriper friska nervceller i hjärnan. Det innebär bland annat att allt som Malte en gång lärt sig, måste han lära sig igen. 

Första gången någon diagnosticerats med sjukdomen i Sverige var för elva år sedan. Innan det ansågs sjukdomen vara en psykisk åkomma, eftersom många symptom påminner om varandra.

– Det är tufft för honom att acceptera att han inte kan det han har kunnat. Det positiva är att det är hjärnceller som problemet. Inte hjärnan, utan synapserna, säger pappa Fredrik.

– Jag brukar jämföra det med om någon sprängt Ölandsbron. Kalmariterna hade inte kunnat ta sig till Öland på ett par år, förrän bron är uppbyggd igen.   

Anti-NMDA-receptorencefalit

Anti-NMDA-receptorencefalit är en autoimmun hjärninflammation som orsakas av att kroppens eget immunförsvar angriper friska nervceller i hjärnan.

 

Hos vuxna leder det till symtom som till en början felaktigt kan tolkas som psykisk sjukdom. Det är till exempel vanligt att sjukdomen inleds med ångest, sömnlöshet och vanföreställningar. Typiskt för sjukdomen är också svårigheter att orientera sig i tid och rum, och svårigheter att förstå och hitta orden i ett samtal.

 

Hos barn med anti-NMDA-receptorencefalit är de första symtomen att beteendet förändras. Utvecklingen kan också avstanna eller gå tillbaka så att barnen inte längre kan göra sådant de kunnat tidigare, som att gå eller prata. Barn med sjukdomen brukar också få svårt att koordinera sina rörelser och kan börja göra tvångsmässigt upprepade rörelser.

 

Sjukdomen beror på att immunförsvaret av okänd anledning börjar producera antikroppar mot celler som bär NMDA-receptorer (N-methyl-D-aspartat-receptorer) på sin yta. NMDA-receptorer aktiveras av signalämnet glutamat och finns framför allt på nervceller i hjärnans pannlober och tinninglober. Dessa nervceller är viktiga för funktioner som minne och inlärning.

 

Källa: Socialstyrelsen 

Drivs av fotbollen

Efter flera månader på sjukhus fick Malte i augusti flytta hem. Fortfarande kämpar han med att ta sig tillbaka.

Den största drivkraften är fotbollen – där han innan sjukdomen sågs som en lovande spelare för Råå. Han går på högstadiet med en särskild fotbollsprofil. 

– Han hade A och B i nästan alla ämnen, där är vi inte i dag. Det kan vara tufft att bara översätta ett engelskt ord. Han förstår och kan prata, men kan inte tala om rakt av vad något betyder. Det är sådana saker.

Enligt pappa Fredrik är Maltes stora drivkraft fotbollen. Foto: Privat

Malte kommer att bli sånär som helt återställd. Eftersom inte hjärnan tagit någon skada måste han bara lära sig allt igen. 

Under den kampen har han fått en så kallad ”Drömhelg” av stiftelsen Jonsters Charity. Utöver biobesök, gokart och hotellövernattning spelade Malte sin första fotbollsmatch sedan han insjuknade. 

– Allt vi kan göra med honom är positivt. Det här handlar inte om pengarna, utan att någon annan syr ihop det till oss. Det är speciellt eftersom någon annan gjort det här just för honom. Det ger lite hopp om dagens samhälle, säger pappa Fredrik, som också vill hylla sjukvården under Maltes sjukdomstid.

– Sjukvården får ofta kritik, och jag förstår att man kan ha otur ibland. Men jag är lycklig över att bo i ett land som Sverige som har den här sjukvården och skattesystemet. Den vården han fått hade han inte fått någon annanstans i världen. 

Malte, 13, fick testa gokart. Foto: Privat

Vabbat i nio månader

Det senaste året har varit tufft för hela familjen. Både Fredrik och hans fru har vabbat i nio månader. Samtidigt har familjens fokus landat på Malte – och inte hans tre syskon som fått stå tillbaka. 

Fredrik Pålsson är fortfarande borta från sitt arbete för att, efter konsultation med läkarna, vara med Malte. Det finns en risk för återfall – och varningstecknen måste upptäckas tidigt. 

– Alla föräldrar har mardrömmar om att deras barn ska bli sjuka, då är det nog oftast cancer eller ett medfött hjärtfel. En sån här sjukdom fanns inte på kartan. Det har man bara sett på tv. Man känner sig maktlös, det är svårt att förstå att det kommer bli bra, men det kommer det att bli.

– Malte är en kämpe. Han har bestämt sig för att bli mycket bättre på fotboll än före och duktigare i skolan.