Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmös problemgata är ungdomarnas mötesplats

David Lewerentz går under artistnamnet Snövit.
Foto: PRIVAT.
Norra Grängesbergsgatan i Malmö är en av de farligaste i staden.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Malte Leander umgås mycket med sina vänner på Norra Grängesberg.
Foto: Nils Sjöholm
Norra Grängesbergsgatan i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Skottlossning på Norra Grängesbergsgatan i maj 2017.
Foto: KVP/EXPR

Norra Grängesbergsgatan i Malmö har länge varit en av stadens mest kriminella gator.

De senaste åren har gatan varit drabbad av skjutningar, sprängningar och bråk.

Mitt bland detta möts ungdomar för att göra musik och konst. 

– Vi är alltid här, vi möts här allihopa efter jobbet, säger David Lewerentz som sitter i en musikstudio på gatan. 

– Alla mina vänner är här, men här är ju framför allt biltvättar, säger David Lewerentz och skrattar.

Vi är på Norra Grängesbergsgatan i Malmö, gatan som pekats ut som en av de mest kriminella platserna i staden. Socialdemokraterna i Malmö la förra året fram förslaget att satsa ytterligare 50 miljoner kronor på trygghetsskapande åtgärder, bland annat på Norra Grängesbergsgatan.

David Lewerentz och Malte Leander är nere i Davids musikstudio, som han delar med sina vänner.

– Vi gör musik. Och så umgås vi, den här studion är som en mötesplats för alla mina vänner, säger David Lewerentz.

– Det är lite som ett kollektivt vardagsrum, i stället för att vara ensam hemma och göra ingenting så gör vi ingenting tillsammans, fyller Malte Leander i. 

De båda berättar att det finns flera olika studior på gatan, där deras vänner sysslar med musik, film och konst. När någon har färdigställt ett projekt har de releasefest i någon av lokalerna på gatan. 

– Det är ju ingen av oss som kommer hit för att tvätta bilen direkt, men det är nog för att vi inte har några bilar, säger David Lewerentz. 

Präglad av kriminalitet

Men Norra Grängesbergsgatan har länge präglats av kriminalitet. Industriområdet som ligger i innerstaden har blivit mycket omskriven på grund av de svarta verksamheterna och svartklubbarna som härjar där.

Jonatan Örstrand är kommunpolis och har ansvarsområde innerstaden. Han berättar att Norra Grängesbergsgatan är unik på många sätt. 

– Där är ganska mycket kriminalitet på en begränsad yta, och när man besöker gatan med folk som inte är från Malmö så tappar de hakan. De undrar hur det kan se ut så här, säger han.

Han säger att kriminaliteten på gatan varierar. 

– Det är allt från småskalig narkotikahandel till mordbränder, mord och utpressningsärenden. 

Jonatan Örstrand säger att de sedan ungefär ett år tillbaka har en grupp inom polisen som gör flitiga besök på gatan som försöker komma till rätta med de olika verksamheterna som bedrivs där, och försöker göra sig av med de illegala. 

Jonatan Örstrand är kommunpolis och har ansvarsområde innerstaden.
Foto: Polisen

– Arbetet med gatan har fungerat jättebra, det är en stor satsning från Malmö stads sida och vi har lyckats göra oss av med flera stycken illegala verksamheter.  

Enligt Jonatan Örstrand har gatan trots kriminalitet även positiva egenskaper. 

 – Där finns också en positiv vind, vi ser att många seriösa fastighetsägare köper upp mark där och det presenteras olika projekt för att bygga bostäder och så där, säger han. 

Manne Gerell är universitetsadjunkt i kriminologi vid Malmö universitet.
Foto: / Martin Magntorn

Manne Gerell är universitetsadjunkt i kriminologi vid Malmö universitet. Han menar att anledningen till att Norra Grängesbergsgatan sticker ut kriminellt, är på grund av att där inte är några boende.

– Om kriminaliteten är så hög på Norra Grängesberg beror på vad man relaterar det till, oftast när vi pratar om hur mycket brott det är i ett område så tar vi det i relation till hur många det är som bor där - men där bor knappt någon, och då är det klart att det bli skyhöga nivåer av brottslighet, säger han. 

Manne Gerell berättar att anledningen till varför där är så många kulturarbetare på just Norra Grängesberg, är för att hyrorna i lokalerna är billiga. Han tror att området kommer att genomgå en gentrifieringsprocess, det vill säga att områdets sociala status kommer höjas, eftersom det ligger så centralt.

–  Jag tror att man på sikt kommer se färre bilmekaniker och fler caféer eller restauranger, säger han.

Festival för att belysa den kreativa verksamheten

För att belysa den kreativa verksamhet som finns på gatan har det sedan två år tillbaka arrangerats en festival på gatan, med syfte att att flytta ut de kreativa verksamheterna som gömmer sig och ha en gatufest. 

– Vi startade den här festivalen för att det finns enormt mycket kultur och musikverksamheter i de här kvarteren som vi tycker är viktiga att synliggöra, säger Hjalmar Falck, utvecklingssamordnare för Malmö stad och gatukontoret.

Han berättar att de via festivalen har mött väldigt positiv respons och fått en bra dialog med många fastighetsägare längs gatan. 

– Vi har kunnat visa för de som har fastigheter på gatan vad som faktiskt finns på där och även startat en mycket god dialog. Vi har sett en möjlighet att kunna vara med och informera de verksamheterna som inte uppfyller alla lagrum, säger Hjalmar Falck. 

Hjalmar Falck är med och arrangerar Norra Grängesbergsfestivalen.
Foto: / Anders Roos

Så varför är det då så få som känner till den här delen av gatan?

Jonatan Örstrand svarar att det beror på att ungdomskulturen inte lyckats marknadsföra sig.

– Jag tror inte att så många vet om det, den har inte lyckats marknadsföra sig på det sättet. 

Gatan spelar stor roll för ungdomar

Men David Lewerentz och Malte Leander menar att stället är känt i deras egna kretsar.

– Om någon jag känner säger att de ska gå till Norra Grängesberg så är det underförstått att de ska till något häng, en fest eller någonting som involverar nattliv, säger Malte Leander. 

För Malmös ungdomar spelar gatan en stor roll, och Malte Leander och David Lewerentz menar att den är en självklar del av Malmö. 

– För oss i vårt umgänge känns det ganska självklart att Norra Gränges är en gata som man går till och hänger i någons studio, säger David Lewerentz. 


Det här har hänt på gatan:

Ett jätteslagsmål med 40 personer inblandade bröt ut på Norra Grängesbergsgatan, där det bland annat förekommit knivar och kebabspett.  


En man i 50-årsåldern blev skjuten i området, och händelsen rubricerades som mordförsök. 


En man skadade sin hand i samband med en detonation vid en balkong på gatan.


En man hittades skottskadad i sin lägenhet på Norra Grängesbergsgatan. 


Ett större bråk på gatan resulterade i både skottlossning och knivskärning.   


En bönelokal på Norra Grängesbergsgatan blev utsatt för en brand. En man blev sedan anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.