Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalerna i Malmö stänger dörren för SD

Det är ”drama i luften” inför Liberalerna Malmös sammankomst under tisdagskvällen.
Michael Höglund (L)
Foto: PRESSBILD
Simon Chrisander (L).
Foto: CHRISTOFFER KARLSSON / LIBERALERNA I MALMÖ
Roko Kursar (L) tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagskvällen höll Liberalerna Malmö, som är med och styr kommunen, möte om hur kommande valrörelse ska se ut – och beslutade att helt stänga dörren för förhandlingar med SD eller V. 

Roko Kursar är nöjd över mötets utfall.

– Jag är väldigt tacksam mot styrelsen. 

Simon Chrisander, däremot, röstade nej. 

– Nu ska vi inte kunna prata med en fjärdedel av alla folkvalda.

Det är en enad styrelse som lägger fram förslag om handlingsprogrammet för kommande valrörelse under kvällens möte. 

Partiet som står bakom är dock inte lika samstämmigt. 

– Vi hade tänkt ta det här på årsmötet i februari om vem vi ska samarbeta med under nästa valperiod, säger Michael Högberg, ordförande för Liberalerna Malmö. 

Under höstmötet i mitten av november deltog nästan 30 personer. De som var där röstade igenom att skjuta in följande i Liberalerna Malmös kommunpolitiska handlingsprograms förord: 

”I valet 2022 går vi i Liberalerna Malmö till val som ett borgerligt liberalt parti med syfte att påverka stadens utveckling i liberal riktning. Vi utesluter inte samtal eller förhandlingar med något parti.”

Söker större förankring

På Simon Chrisanders, kommunalråd, begäran kunde mötesmedlemmarna klubba igenom beslutet med 15 röster mot tolv, något som upprörde. 

– Det är ett så pass viktigt beslut där fler än 30 medlemmar behöver vara med. Därför har vi det här mötet i kväll, som ska befästa vilken riktning Liberalerna vill ha i Malmö, säger Michael Högberg. 

Gjordes det alltså en kupp? 

– Jag vill inte säga att det kuppades, det är känsligt, och det var ju inget regelrätt fel som gjordes. Men det var ett lågt antal folk och vi vill ha en större förankring, oberoende av vilket beslut som tas, säger Michael Högberg. 

Frågan om SD har splittrat partiet även på riksnivå, efter vårens beslut om att verka för en borgerlig regering oavsett om det kräver stöd av SD. Liberalerna i Malmö sa dock nej till att öppna mot SD och Roko Kursar, vice ordförande i kommunstyrelsen, har varit tydlig förespråkare för att hålla lykta portar mot partiet.

Det handlar ju om en ganska vag formulering där inget enskilt parti nämns. Vad är det som upprör med den? 

– Det kan kännas för utomstående som att det är klart att man ska kunna prata med alla, men det är en känslig fråga. I partiet är det viktigt att det blir tydligt och vi i styrelsen vill hitta en konstruktiv mellanväg framåt.  

Mötet, som startade 18.30, avslutades vid 21-tiden. Michael Högberg är nöjd med utfallet. 

– Med stor majoritet har vi kommit fram till att gå på styrelsens beslut, 51 för och 19 emot. 

Delade meningar ännu

Liberalerna Malmö har kommit fram till följande formulering, i stället för den som bestämdes på höstmötet:

”Liberalerna går till val som ett självständigt liberalt, borgerligt parti med en handlingskraftig politik för att skapa möjligheternas Malmö. Vi kan ha samsyn med samtliga partier i enskilda sakfrågor men vi förhandlar inte med SD eller V. I ett framtida styre ser vi främst att vi styr med andra borgerliga partier, men vi har också visat att vi är beredda att ta ansvar för Malmö och kan styra med S.” 

Roko Kursar är nöjd över mötets utfall. 

– Jag är väldigt tacksam mot styrelsen som gjort ett gediget arbete med att skapa bred förankring inom partiet. Nu är jag exalterad inför en ny valrörelse med gemensamt fokus på liberal politik, säger han. 

Simon Chrisander, däremot, var en av de 19 som röstade nej till den nya formuleringen. 

– Jag har aldrig sagt att vi ska samarbeta eller styra tillsammans med SD. Jag vill se att vi ska kunna samtala eller förhandla med alla partier i sakfrågor utan ideologisk grund. Nu ska vi inte kunna prata med en fjärdedel en av alla folkvalda. Men de på mötet röstade för det och då får man acceptera det.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!