Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmöprofilen dödshotas för sitt arbete mot antisemitism

Flera av inläggen innehåller hot eller förhoppningar om att Siavosh ska skjutas. Foto: Facebook
Kommentarerna är mycket hätska och aggressiva. Foto: Facebook
Siavosh Derakthi hotas på nätet för sitt arbete. Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD
Siavosh Derakthi har bland annat sommarpratat och träffat Barack Obama. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Han prisades nyligen som Årets samhällsbyggare av Veckans affärer, för sitt arbete mot antisemitism. 

Men i Malmö möts SIavosh Derakhti, den sociala entreprenören som för några år sedan fick ett enskilt samtal med Barack Obama, av allt grövre hot.

– Både politiker och kulturmänniskor ser mig som en förrädare, säger han. 

För tionde året i rad listar tidningen Veckans affärer 101 supertalanger. I kategorin Årets samhällsbyggare hamnade Siavosh Derakhti, som tidigare mottagit Raoul Wallenbergpriset, på första plats. 

Under utdelningsceremonin valde han att tillägna priset till sin hemstad Malmö.

– Det känns rätt i en tid när det är så oroligt i  staden. Det finns ju även goda krafter som inte syns i rampljuset,  säger 25-åringen.

Men hemma i Malmö har Siavosh Derakhti vant sig vid att bli hotad för sitt arbete. Framförallt för engagemanget mot antisemitism. Senaste halvåret har hoten blivit allt grövre.

Får grova hot

När han exempelvis gav en israelisk tidning en intervju blev han hårt  kritiserad även av kända Malmöprofiler. I en av Facebook-trådarna där han sågades blev tonen allt grövre. 

”Om jag ser denna smutsen jag svär på mitt liv  att jag ska filma han medan han blir mosad på stan eller frisör eller på  krogen ni har mitt ord jag hata han jävla smuts fittan”, lyder en av  kommentarerna som gillats av minst tio personer.

”Din jävla Horunge hoppas du får en 7,62:a i pannan i Palestina din kattpiss”, skriver en annan i ett meddelande.

En Malmöbo som figurerat återkommande gånger i en SR-kanal skriver att Siavosh  Derakhti tagit reda på vem som sitter på pengarna ”och de vet alla redan att de är israeler”. 

”När vi alla skrek ”free palestine & free gaza” så skriker han ”free the world & free Malmö”, fortsätter hon.

Siavosh anmäler numera samtliga hot han får mot sig. Foto: Facebook

"Väldigt laddad"

Siavosh Derakhti är på väg till Stockholm med sin ungdomsgrupp, där de ska på utbildning hos Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och besöka Riksdagen.

– Jag har bra kontakt med polisen men tyvärr leder det ingenvart. Förut anmälde jag inget för jag tänkte att det bara ledde till mer problem. Nu anmäler jag allt. Annars är det skenheligt  av mig att stå och säga till unga att man måste anmäla.

– Dessutom har inte min familj flytt till Sverige för att acceptera förtryck, säger han.

Om vi bortser från hoten, vad säger du om den kritik du möter i Malmö?

– Israel-Palestina-konflikten är väldigt laddad. Under intervjun med den israeliska tidningen sa jag att allt inte är svart eller vitt som många tror. Det finns araber och judar som arbetar i sociala projekt, hand i hand, i Israel. Tel Aviv är en fantastisk feststad. När jag säger sånt tänder de till.   

 

"Äckliga zionist" och "han borde inte känna sig säker" är några av inläggen riktade mot Malmöprofilen. Foto: Facebook

Träffade Obama

Siavosh Derakhti uppmärksammades när han, som ung muslim, organiserade en klassresa till Auschwitz. Därefter startade han organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. 2013 fick han träffa USA:s dåvarande president Barack Obama under dennes Sverigebesök.

– Priserna gör att folk lyssnar på mig. Men det är ungdomarna som gjort skillnaden. Jag ska inte behöva prisas för att  komma till tals.

– I Malmö finns det tyvärr både politiker och kulturmänniskor som ser mig som en förrädare. Många här gillar inte att man lyfter de problem som finns. Det finns en naivitet, man vill lägga locket på. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!