Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöpolisen om våldet: ”Meningslöst”

Politikerna på plats i Malmö efter våldsvågen: "Polisen i Malmö är oerhört professionell"
15-åringen sköts ihjäl utanför en pizzeria.Foto: Fritz Schibli
Polisen på plats vid Möllevångstorget förra helgen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

En Malmöpolis har skickat brev till flera riksdagsledamöter för att beskriva våldet i yrkets vardag.

Polisen beskriver hur förra helgens våldsgärningar fick bägaren att rinna över, rapporterar Aftonbladet. 

– Det har varit ett sådant fruktansvärt meningslöst våld där många oskyldiga har drabbats, säger polisen till tidningen.

Malmöpolisen beskriver ett outgrundligt våld. Det handlar om 15-åringen som sköts till döds utanför en pizzeria vid Möllevångstorget. Det handlar också om kvinnan som misshandlades grovt med en planka.

Våldshelgen blev sista droppen. I torsdag fick flera riksdagsledamöter ta emot ett brev där polisen beskrev sin brutala vardag, rapporterar Aftonbladet.

Det senaste dygnet har jag och mina närmsta kollegor bland annat försökt rädda livet på ett ihjälskjutet barn. Vi har även hunnit med att rädda livet på en kvinna som blivit brutalt överfallen och nära på ihjälslagen med ett tillhygge. Vi har sett resterna av en människa vars hela kropp håller på att ge upp,” skriver polisen enligt tidningen.

”Fruktansvärt meningslöst”

Aftonbladet har varit i kontakt med Malmöpolisen, som ville visa på yrkeskårens vardag i staden.

– Trots allt detta hemska fortsätter vi att kämpa varje dag. Hade jag inte trott att framtiden går att förändra hade jag nog inte orkat fortsätta. Politikerna måste öppna ögonen på riktigt nu, säger polisen till tidnigen.

Att fler resurser tillsatts till staden genom Operation rimfrost uppges inte vara hållbart. De resurserna skulle behövas hela tiden.

I brevet belyser Malmöpolisen våldet som polisen utsätts för i tjänst, och kritiserar det bristande stödet som ges från samhället.

I yrket där man utsätts för hot och våld för att man skyddar samhället men inte får skadestånd eftersom samhället anser att vi skall tåla det. I yrket där samhället ger oss 26 000 kr i månadslön innan skatt,” skriver polisen enligt Aftonbladet.