Malmöpolisen arbetar efter amerikansk metod

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
I Malmö arbetar polisen enligt GVI.
Foto: JENS CHRISTIAN
I utsatta områden har boende ofta lågt förtroende för rättsväsendet.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Malmö stad arbetar tillsammans med polis och kriminalvård enligt en amerikansk modell för att minska det dödliga våldet. 

Processen i USA inleds ofta med att polisen ber om ursäkt till invånare i vissa områden, för tidigare metoder som använts, skriver Svenska Dagbladet. 

Metoden heter Group Violence Intervention (GVI) och används i dag i cirka 60 städer i USA, och beskrivs vara en metod som fungerar väl.

Enligt GVI-metodens upphovsman, professorn David Kennedy, är såren på många håll så djupa att polisen först måste be medborgarna om ursäkt för de metoder som skadat förtroendet innan man kan gå vidare.

– Att stoppa kriminalitet i miljöer där människor är argare på polisen än på förövarna är en omöjlighet, säger han till Svenska Dagbladet. 

Och för att nå dit måste förtroendet för polisen öka och det kan inledas med att polisen först ber invånare om ursäkt.

– När rättsväsendet erkänner att våldet och droghandeln drivs av ett mycket litet antal människor är nästa steg för polisen att förstå att de har betett sig som om alla vore kriminella, säger David Kennedy till tidningen. 

Svenska Dagbladet beskriver ett möte Newburgh, USA, där gängmedlemmar bjuds in till en så kallad ”call-in” var tredje månad.

Det är ett möte där ungdomarna informeras om brottslighetens konsekvenser. Med på mötet är samhällsaktörer som gemensamt arbetar med GVI, men också invånare som har fallit offer för gängvåldet.

Brottsoffer bjuds in

Malmö har nu inspirerats av metoden i USA, och kallar det för ”Sluta skjut”. 

Malmöpolisen själva beskriver metoden så här: 

”Satsningen är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och engagerade medborgare som innebär att det blir svårare att vara delaktig i skjutningar och lättare att få rätt stöd för den som vill bort från ett våldsamt liv.”

”Sluta skjut bygger på en beprövad amerikansk metod, Gruppvåldsintervention (GVI), som visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA.”

I Malmö har det hållits två möten, båda på Stadion, med följande budskap:

”Samhället tolererar inte att konflikter löses med våld och de som använder sig av vapen eller annat grovt våld kommer att få alla samverkande organisationers ögon på sig samtidigt.”.

 När Kvällsposten i april i år skrev om ”Sluta skjut” beskrev en polis framgången med satsningen.

- Jag har jobbat ute på gatan i över 20 år. Jag har aldrig sett att det fungerat så bra som detta, säger Glen Sjögren.

Sverige inte känt för polisbrutalitet

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, skriver i en debattartikel att metoden är hämtad från USA, men anpassas efter svenska samhällsförhållanden. Han är tydlig med att svensk polis inte ber om ursäkt till kriminella. 

”Förtroendet för svensk polis är högt (alldeles färska siffror från Brottsförebyggande rådet visar en fortsatt förtroendeökning om tio procentenheter mellan åren 2017-2019) och Sverige är inte känt för polisbrutalitet”, skriver han

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln, stod det i rubriken att polisen i Malmö ska be kriminella om ursäkt.

Den formuleringen har nu ändrats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!