Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmöpolis sparkas – ska ha läckt information till kriminella

En Malmöpolis har stängts av från sin tjänst efter misstanke om att samarbeta med kriminella. Foto: TOMAS LEPRINCE

En Malmöpolis har stängts av efter misstanke om samarbete med kriminella, rapporterar Sydsvenskan.

Nu inleds en brottsutredning mot mannen – samtidigt som en källa hävdar att fler anställda inom polisen misstänks för att läckt information.

– Det handlar om personer som bland annat är släkt med både poliser och civilanställda, uppger källan till Kvällsposten. 

Enligt Sydsvenskan har Malmöpolisen sedan en tid tillbaka letat efter läckor inom sin egen organisation. 

Nu tros en läcka vara funnen i en polisman som under de senaste åren deltagit i flera högprofilerade utredningar i området. Mannen i fråga har arbetat med allt från mordförsök till vapenbrott i gängmiljö och har därmed haft stor insyn i polisarbetet. Den informationen han tagit del av i arbetet misstänks mannen ha förmedlat vidare till kriminella.

Det var i slutet på april som polismannen kallades till säkerhetssamtal, och därefter stängdes av omedelbart.

Han blev genast av med polislegitimation, passerkort och tjänstevapen, uppger Sydsvenskan.

Ledningen vill säga upp Malmöpolisen

Nu har en brottsutredning inletts i fallet.

– Det finns en väl fungerande organisation som tittar på dels om poliser begår brott, men även om någon av andra anledningar anses olämplig som polis, säger Stefan Sintéus på Malmöpolisen till Sydsvenskan och fortsätter:

– Jag vill inte gå närmare in på vilka åtgärder vi har vidtagit mot honom, men han är i alla fall inte frihetsberövad.

Mannen ska också gjort olagliga sökningar i polisens register. Detta skulle då röra sig om både dataintrång och tjänstefel.

– Men den misstänkta brottsligheten är inte huvudanledningen till skiljandet från anställning, utan det är säkerhetsskälen, säger Stefan Sintéus till Sydsvenskan.

Polismannen har stängts av från sin tjänst, men inte blivit av med jobbet än. Däremot uppger Sydsvenskan att ledningen nu vill säga upp honom av säkerhetsskäl.

Det innebär att Malmöpolisen både utreds för brott av avdelningen för särskilda utredningar, SU, samt riskerar en uppsägning som nu avgörs av polisens ansvarsnämnd.

Källor: ”Finns flera fall” 

En källa uppger för Kvällsposten att de finns misstankar för andra anställda som kan misstänkas ha läckt känslig information:

– Det finns flera fall där vi ser direkta kopplingar till grov kriminalitet. Det handlar om personer som bland annat är släkt med både poliser och civilanställda uppger Kvällspostens källa. 

Förra året tvingades man avstänga en civilanställd efter att en nära anhörig hade stoppats i en bil med ett större parti narkotika.