Enligt TT-källor med god insyn är minst fyra av morden i Malmö kopplade till internetrelaterade blufföretag. Foto: Ulf Ryd
Enligt TT-källor med god insyn är minst fyra av morden i Malmö kopplade till internetrelaterade blufföretag.  Foto: Ulf Ryd

Malmömord kopplade till blufföretag på nätet

Publicerad

Flera av morden i Malmö är kopplade till internetrelaterade blufföretag och ekonomiska bedrägerier, uppger initierade källor för TT.

Men polisen tiger som muren.

TT:s uppgiftslämnare har insyn i underrättelseinformation och kontakt med polisens utredare i Malmö. De vill inte peka ut exakt vilka av de åtta olösta morden som kan kopplas till blufföretag, som ägnar sig åt att lura småföretagare. Men enligt uppgift ska minst fyra av mordoffren ha sådana kopplingar. En av de skjutna männen ska till exempel ha lurat en av branschens huvudmän på en stor summa pengar.

Operative chefen för länskriminalen i Skåne vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi går inte in på vilka spår vi arbetar efter, säger Börje Sjöholm till TT.

Av Sveriges 50–60 blufföretag finns "värstingarna" i Malmö med omnejd. Konkurrensen mellan dem är stenhård och brutal.

Trakasserier och hot

Blufföretagens arbetsmetoder går ut på att med hjälp av trakasserier och hot lura på småföretagare olika typer av tjänster som de inte har bett om. Det kan handla om att vara med på en katalogsajt, att de intalas att de har skrivit på ett avtal som de i själva verket inte har undertecknat eller att få en "gratis" hemsida och sedan bli krävda på femsiffriga belopp för obligatoriska annonser.

De som vägrar att ställa upp på de påhittade villkoren och betala dryga fakturor hotas med inkasso, kronofogde och stämning i domstol.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel, som organiserar 13 000 medlemsföretag och lägger mycket energi på att bekämpa blufföretagen. Han är inte förvånad över uppgifterna om kopplingar mellan morden och blufföretagen.

Gigantiskt problem

– Personerna bakom dessa företag lever ett mycket farligt liv. Så sent som i augusti förra året mördades en man med anknytning till ett tongivande blufföretag av konkurrenter i Thailand, säger Geijer till TT.

Bluffbranschen omsätter mycket stora pengar – 1,2 miljarder årligen är Svensk Handels officiella siffra.

– Men det är nog i underkant. Det kan mycket väl handla om det dubbla. Det här är ett gigantiskt problem för våra medlemsföretag, säger Geijer.

Trots att bluffbranschen omsätter så stora pengar intresserar sig polis och åklagare knappast för den enligt Geijer.

– Lagföringen är försvinnande liten. Polis utreder inte och åklagarna säger att det inte går att styrka brott. Jag tror att det är ren lathet från rättsväsendets sida, säger Geijer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag