Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmökyrka inviger ny altartavla: HBTQ-versionen av paradiset

Sofia Tunebro, arbetsledande präst i S:t Pauli kyrka är glad över det nya konstverket.
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
Paradiset är ett konstverk av Elisabeth Ohlson Wallin.
Foto: Svenska Kyrkan
Tavlan hänger nu vid koret i kyrkan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En altartavla som skildrar ett paradis där två samkönade par ersätter den klassiska bilden av Eva och Adam, invigs på söndagen i S:t Pauli kyrka i Malmö

Tavlan sågs först som kontroversiell när den skapades 2012, men i Malmökyrkan tas den emot med öppna armar.

– Det är ren glädje, säger Sofia Tunebro, arbetsledande präst i S:t Pauli kyrka.

På söndag firar S:t Pauli kyrkan i Malmö första advent med festmässa och avtäckning av tavlan ”Paradiset”, skapat av uppmärksammade konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

Tavlan skildrar paradiset men där två samkönade par och transpersoner figurerar i stället för den klassiska bilden av Adam och Eva.

– Jag tror att det är en jättestor utandning för många som känner att de nu äntligen finns representerade i kyrkan. Oavsett hur mycket vi predikar alla människors lika värde, behövs konkreta bilder som vi ska kunna identifiera oss med. Oavsett vem vi älskar eller identifierar oss som är vi alla inkluderade i guds kärlek, säger Sofia Tunebro.

S:t Pauli kyrka byggdes 1882.
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

Tavlan ”Paradiset” blev en riksnyhet när den skapades i samband med SVT-programmet Konstkuppen 2012. Då skänkte Elisabeth Ohlson Wallin den till Skara domkyrka men de tackade nej, med motiveringen att den var politisk.

Inspirationen till tavlan ”Paradiset” kommer från 1500-tals målaren Lucas Cranach målning ”Adam och Eva”. Han stod nära Martin Luther och i den 500 år gamla målningen visas en mer positiv bild på sexualiteten än vad som var brukligt i samtida religiös konst.

 – På intet sätt är det en bild som ska provocera. Den har ju en så oerhört gedigen Luthersk grund med en positiv syn på kunskap och sexualitet, säger Sofia Tunebro.

Fanns hos privatperson

I samband med att Skara domkyrka tackade nej så skrev två präster i Malmö en önskan i kyrkans tidning, om att få tavlan till Malmökyrkan, berättar Sofia Tunebro.

Sedan hördes inget mer om tavlan, och kyrkan i Malmö var övertygad om att någon annan kyrka lagt beslag på den, men så var inte fallet.

– Ägaren ringde i juni. Då hade han googlat på sin tavla och hittat artikeln. Den var alltså hemma hos en privatperson i hans vardagsrum, säger Sofia Tunebro.

Tavlan hänger nu jämte den gamla altartavlan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han bestämde sig att skänka tavlan till S:t Pauli, något som togs emot med glädje.

– Det var som att de skickade i väg en bön 2013 och han var som en ängel som svarade på bönen nu 2019, säger Sofia Tunebro.

”Det är ren glädje”

Hon säger att kyrkan är stolt och tacksam över att ägaren ville skänka tavlan och över Elisabeth Ohlson Wallins konstnärskap.

– Vi är jättetacksamma för att vi får ha den, vi blir en trovärdig kyrka. Svenska kyrkan har ju vigt samkönade par sedan tio år tillbaka men vi har ingen representation av dem i konsten. Liknande bilder behöver egentligen hänga i många kyrkor, säger Sofia Tunebro.

Den hängs nu i koret, bredvid den redan existerande altartavlan,.

– Den kompletterar altartavlan. Vi kan inte ha den i ett sidokapell och så ska det vara ett ”HBTQ-kapell” utan alla ska kunna vigas och begravas framför alla bilder. Det är inte upp till den enskilde att bestämma utan det är så det ser ut i S:t Pauli kyrka. Arkitekten ritade kyrkan rund för att det är en demokratisk form, i Luthersk anda. Så den passar väl in här, säger hon.

Söndagen innebär första advent och en av de största dagarna på kyrkoåret. Det firas med köer, band och dans samt invigning av tavlan.

– Det är ren glädje och därför har vi också lagt invigningen denna dagen, det ska vara så festligt som det bara går, säger Sofia Tunebro.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!