Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmökriminellas skottsäkra västar säljs av Kronofogden

Det är fyra skyddsvästar som säljs på Kronofogdens hemsida.Foto: Skärmbild
Ulrika Attnäs LoebbertFoto: Kronofogden

Lägg högsta budet och om fyra dagar är skyddsvästen din.

I Malmö auktionerar Kronofogden fyra stycken skottsäkra västar.

Kvällsposten kan nu avslöja att västarna har utmätts av tre kriminella.

– Vem som helst som registrerar sig som kund på Kronofogden kan köpa föremålen som auktioneras, säger chef för lösegendom Ulrika Attnäs Loebbert vid Kronofogden.

På Kronofogdens auktionstorg ligger just nu fyra skottsäkra västar uppe till försäljning. Samtliga västar har utmätts av kriminella som är bosatta i södra Skåne.

I skrivande stund återstår det exakt fyra dagar på auktionerna. Lägsta budet på en av skyddsvästarna ligger på 1 300 kronor, högsta budet på en annan ligger på 2 200 kronor.

Vem som budar på de skottsäkra västarna är oklart. Bakom buden står anonyma spekulanter. 

– Vi säljer det som är lagligt att sälja och som kan betala ut skulder som personer är skyldiga. Vi har ingen möjlighet att lägga moraliska bedömningar i föremålen som auktioneras ut, säger chef för lösegendom Ulrika Attnäs Loebbert vid Kronofogden.

Utmätta från kriminella

Det är totalt fyra skyddsvästar som auktioneras ut i Malmö. Västarna har alla utmätts av personer med kriminell bakgrund.

Kronofogden säljer lösegendomar på sin hemsida för att betala ut skulder. OBS: genrebild.Foto: Krister Vikström
Alla fyra skyddsvästar har utmätts av kriminella från Skåne.Foto: Skärmbild

Tre av de skottsäkra västarna har utmätts efter att polisen gjort husrannsakan i samband med misstankar om brott. 

De skottsäkra skyddsvästarna har utmätts av Kronofogden för att reglera skulder, skulder som de kriminella dragit på sig gällande bland annat böter kopplade till narkotikabrott och skadestånd som ska betalas ut till privatpersoner.

Vem som helst kan köpa

Allt som krävs för att kunna lägga bud på Kronofogdens auktionstorg är ett kundkonto. Det är enbart Kronofogdens personal som inte får registrera sig som kund.

– Vem som helst som registrerar sig som kund på Kronofogden kan köpa föremålen som auktioneras ut, säger Ulrika Attnäs Loebbert.

För att skapa ett konto behöver personen ange förnamn, efternamn och personnummer. I nuläget verifieras inte kundernas identitet.

Till skillnad från skjutvapen krävs det ingen licens för att äga skottsäkra skyddsvästar.

Hur ser ni på att det finns möjlighet att kriminella förses med dessa västar?

– Vi kontrollerar inte vem som köper vad. Det är endast lagstiftningen som styr detta, och man behöver inte ha någon licens för att köpa en skyddsväst, säger Ulrika Attnäs Loebbert.