Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmöimamen fortsätter att sprida hat mot judar

När reporter Jenny Strindlöv och fotograf Jens Christian besöker al-Sahaba-moskén blir Basem Mahmoud arg och föser undan fotografen.
När reporter Jenny Strindlöv och fotograf Jens Christian konfronterade Basem Mahmoud i hans källarmoské för ett halvår sedan blev han upprörd och slängde igen dörren.
Foto: Jens Christian
Från sin plats i al-Sahaba-moskén i Rosengård fortsätter Basem Mahmoud att sprida hat mot judar.
När reporter Jenny Strindlöv och fotograf Jens Christian återvänder till källarmoskén i Rosengård hotar Basem Mahmoud återigen med att anmäla oss till polisen.
Foto: JENS CHRISTIAN

För ett halvår sedan kunde Kvällsposten avslöja att Rosengårdsimamen Basem Mahmoud återkommande predikade avsky mot judar och brobyggande imamer i sin källarmoské och på sin Youtubekanal. 

Avslöjandet ledde till att Malmöimamen polisanmäldes för hets mot folkgrupp. 

Vad hände sen? Inte så mycket. 

När vi går igenom några av Basem Mahmouds senaste predikningar visar det sig att han fortsätter sprida hat mot judar och andra ”otrogna”. 

– I alla tider är det samma bedrägliga skurkar som står i vägen för de rättrogna. Alla vet att västländerna styrs av judar. Judarna är deras härskare. Judarna är grisars och apors avkomma.

Så lät det i en av Basem Mahmouds predikningar i höstas. 

Sedan dess har hans följarskara på Youtube vuxit och visningarna på hans filmer har blivit fler. Basem Mahmoud, eller Abu Hamza som han också kallas, fortsätter att predika varje fredag i al-Sahaba-moskén på Rosengård i Malmö. Han fortsätter att öppet lägga upp varje predikan på Youtube, och innehållet fortsätter att vara hatiskt mot såväl judar som andra ”otrogna”. 

När gymnasietreorna i Malmö tog studenten vredgades Basem Mahmoud över att se de glada ungdomarna dansa runt med svenska flaggan på gatorna. Eftersom svenska flaggan innehåller ett kors är den enligt Basem Mahmoud olämplig att bära.  

– De som bär kors ska inte erbjudas bön, eftersom det är vår övertygelse att dessa människor är fulländade kättare, sa han i en predikan.  

– Om någon bär ett kors på sina kläder utan att vara medveten om det beordrar vi honom att ta av det. Närhelst profeten såg ett kors i ett tyg eller på någons kläder eller vad som helst, så förstörde han det. 

Predikar hat mot judar

Under en predikan i juli fokuserade Basem Mahmoud på Palestina, som han menar att världens samlade muslimer tillsammans har manskraft och vapen nog att befria. Han tycker inte att det pratas tillräckligt mycket om Palestina i Europas moskéer. 

Mahmoud citerade ur en hadit, det vill säga en nedtecknad berättelse om profeten Muhammeds levnadshistoria, som lyder:

”Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna och dödar dem. Judarna kommer att gömma sig bakom stenar och träd, men stenarna och träden kommer att säga: Åh, muslim, det finns en jude bakom mig. Kom och döda honom.” 

Domedagen, hävdar Basem Mahmoud, kan inte äga rum förrän det stora slaget har inträffat och Palestina har befriats. 

– Orättfärdigheter, mina bröder, är när du är orättfärdig mot dig själv i din religion och tro. Du tror på den här haditen, men du praktiserar den inte, du introducerar den inte till dina barn och sprider den inte i den muslimska världen. Är vi rädda för att ens nämna ordet ”jude”? 

I en annan predikan säger han att det bara är tillåtet att hälsa på muslimer. 

– Hälsa inte på icke-muslimer. Om en otrogen hälsar på dig och säger ”frid vare med dig”, svara honom som profeten brukade svara judarna, de orättfärdiga judarna som dödade profeterna och som vill kontrollera universum. Förbanna dem, de är förlorade.

Lite senare i samma predikan fortsatte han att hetsa mot judar:

– Låt oss bli de som erövrar al-Aqsa-moskén (en av islams viktigaste moskéer, belägen på Tempelberget i Jerusalem, reds.anm.) och krossar och slår judarnas huvuden. 

– Lär dina barn detta. Om du inte själv är kvalificerad för det och Gud inte beordrar dig, så lär din son och lär din sonson.

”Ni är banditer!” 

När Kvällsposten återvänder till al-Sahaba-moskén en fredag i juli för att ge Basem Mahmoud möjlighet att kommentera sina uttalanden blir stämningen snabbt dålig. Han känner igen oss från vårt besök ett halvår tidigare och han är inte glad att se oss igen. 

– Gå härifrån! Gå härifrån! Ingen får prata med henne. Jag ska ringa polisen med detsamma, säger Basem Mahmoud om Kvällspostens reporter.

Han springer fram mot fotograf Jens Christian och föser honom uppför trappan som leder ner till källarmoskén. 

– Ni ljuger! Ni är banditer! Ni är lurare!

Den vredgade imamen plockar upp telefonen och ringer polisen. Han säger åt männen som kommer för att delta i fredagsbönen att de inte ska prata med oss. Dörren smälls igen.

Efter Kvällspostens avslöjande i december 2020 polisanmälde bland andra Judiska ungdomsförbundet Basem Mahmoud för hets mot folkgrupp. Förundersökningen pågår fortfarande och polisen inväntar vidare direktiv från åklagare. 


Läs mer: Imam predikar avsky mot judar i sin Malmömoské 

Malmöimamens ord när Kvällsposten söker upp honom: ”Har inte tid”

När reporter Jenny Strindlöv och fotograf Jens Christian konfronterade Basem Mahmoud i hans källarmoské för ett halvår slängde han igen dörren.