"Ju mer 'chef' i stället för ledare som du är desto mindre sex har du", säger Maria Appelqvist (lilla bilden), doktor i sociologi vid Malmö högskola
"Ju mer 'chef' i stället för ledare som du är desto mindre sex har du", säger Maria Appelqvist (lilla bilden), doktor i sociologi vid Malmö högskola

Malmöforskaren: Mer
"chef" – mindre sex

Publicerad

Har du en chef som är mer "chef" än ledare?

Då är chansen stor att chefen har ett halvrisigt sexliv.

– Forskning visar att ju mer "chef" du är desto mindre sex har du, säger Maria Appelqvist, doktor i sociologi vid Malmö högskola.

Ledarskap hänger tätt samman med sex och pengar, hävdar Maria Appelqvist. Har du bra sex tjänar du bättre och som bonus blir du en betydligt bättre ledare.

– Ledarskap och sexualitet handlar om relationer. Genom att prata om saker som kan kännas svåra att ta upp, till exempel vad man tycker om och inte tycker om i sängen, blir man tryggare i sig själv och det gör att man blir en bättre ledare, säger Maria Appelqvist som på onsdagen höll ett föredrag på Malmö stadsbibliotek i ämnet.

Tjäna pengar på sexlivet

– En bra ledare förstår hur han eller hon kommunicerar och personen anstränger sig för att för mottagaren lyssnar, det handlar helt enkelt om att våga vara öppen.

Dessutom finns det pengar att tjäna på ett bra sexliv.

– Människor som är fria i sin sexualitet är mer levande, de är öppna och positiva. Och som ett resultat av det skapar de bättre relationer på sin arbetsplats och då får de ofta bättre löner också, säger hon till Kvällsposten.

Chefer har mindre sex

Forskning från England visar att chefer har mindre sex än andra. Maria Appelqvist tror att det hänger samman med att en chef har så mycket annat att stå i och att de är stressade.

Hon skiljer på "chef" och ledare som begrepp.

– Ledare kan alla vara, "chef" är en position. Ju mer "chef" i stället för ledare som du är desto mindre sex har du, säger Maria Appelqvist till Sydsvenskan.

– Genom att bry sig om sig själv och ta hand om sig på alla plan, inte bara det sexuella, blir man en bra ledare. Ledarskap handlar om relationer, till sig själv och andra, säger Maria Appelqvist.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag