Stenar med anor. "Kriget är över", säger en glad Bob G Lind och visar de nya informationstavlorna vid Ales stenar. Foto: Emilia Olofsson
Stenar med anor. "Kriget är över", säger en glad Bob G Lind och visar de nya informationstavlorna vid Ales stenar. Foto: Emilia Olofsson

Malmöforskare har stenkoll

Publicerad
Kriget om Ales stenar är över. Efter tio års strid begravde Riksantikvarieämbetet och Bob G Lind i går stridsyxan.
- Det är en revolution på gång, säger en glad Lind.
Är Ales stenar ett gravmonument eller en solkalender? Det är frågan som de lärda länge tvistat om.
Under ett helt decennium har den fristående forskaren i arkeoastronomi Bob G Lind, 57, från Malmö stridit för sin övertygelse att Ales stenar härstammar från bronstiden och i själva verket är ett solur. Nu har han fått gehör för sin forskning av Riksantikvarieämbetet och i går restes nya informationstavlor.

”En stor framgång”

– Efter att arkeologer undersökt platsen med radar har de konstaterat att det inte är någon gravplats vilket styrker min teori. Det är en stor framgång för arkeoastronomin som är en ny disciplin i Sverige, säger Lind.

Guidade turister själv

Striden som tidvis varit riktigt hetsig resulterade i att Bob G Lind vid ett tillfälle skaffade juridisk hjälp för att få vistas på området och guida turister.
Men nu har erkännandet skapat en plattform för ett framtida samarbete med Riksantikvarieämbetet.
– Det känns kul eftersom jag är den första fristående forskaren som nämns i deras skyltar, säger han.
Foto: Gugge Zelander   Men än är han inte helt nöjd. Först krävs det informationstavlor på engelska och tyska men också en strid av helt annat slag.
– Jag ska jobba för att Ales stenar hamnar på Unesco:s världsarvslista. Det borde redan ha skett.
Nadia Bhere

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag