Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöfestivalen ser ut att falla för corona

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Kommunalrådet Andreas Schönström betraktar det som ”osannolikt” att det ska bli någon Malmöfestival i år.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Det mesta talar för att årets Malmöfestival ställs in på grund av coronasmittan. Den var planerad att genomföras 7–14 augusti.

– Det är ganska osannolikt att vi kan genomföra Malmöfestivalen, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S), till Sydsvenskan.

Om festivalen ställs in blir det för första gången sedan starten för 35 år sedan, 1985.

Så sent som för mindre än en vecka sedan skrev festivalen så här på sin hemsida under rubriken ”Fortsatta förberedelser inför Malmöfestivalen”: 

”Precis som andra svenska festivaler har vi valt att fortsätta vårt arbete och med förhoppningen att en festival kan äga rum 7-14 augusti. Vi hoppas innerligt att vi får presentera alla de fantastiska artister och programpunkter vi har bokat.”

Stadens stora, årliga fest har firats sedan 1985. Men i år ser det ut att bli stopp.
Foto: Sanna Dolck
Kommunalrådet Andreas Schönström betraktar det som ”osannolikt” att det ska bli någon Malmöfestival i år.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Men nu ser det ändå ut som att arrangörerna har gett upp. Sydsvenskan har talat med kommunalrådet Andreas Schönström som inte har mycket hopp.

– Det är ganska osannolikt att vi kan genomföra Malmöfestivalen som det ser ut i dagsläget, säger han till Sydsvenskan.

– Jag grundar det på statsministerns tydliga uttalande att vi ska tänka månader och jag grundar det på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det egentliga, formella beslutet om årets festival tas dock inte förrän i juni.

– Förvaltningen har tittat igenom hur avtalen ser ut och vilka kostnader som finns, säger Andreas Schönström till tidningen.

Hinner avboka i juni

– I månadsskiftet maj, juni kan vi senast avboka allt utan att skattebetalarna drabbas alltför hårt. Vi går en balansakt här.

Malmöklubben Kulturbolagets ägare Totte Lundgren har startat en namninsamling för att festivalen ska stoppas och pengarna gå till den lokala musikscenen.

– Jag tycker att Malmö stad borde ta sitt ansvar, har han sagt till Kvällsposten.

– Det är kanske ännu viktigare att vi kan behålla våra andra tio–tjugo spelställen i regionen och anställningar som verkar hela året, än att genomföra festivalen i åtta dagar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!