Metallbockar byter ut de klassiska betongsuggorna på årets Malmöfestival. Foto: Maria RydhagenMetallbockar byter ut de klassiska betongsuggorna på årets Malmöfestival. Foto: Maria Rydhagen
Metallbockar byter ut de klassiska betongsuggorna på årets Malmöfestival. Foto: Maria Rydhagen
Podier sätts upp i publikhavet, för att ge personal en bättre överblick vid incidenter. Foto: SANNA DOLCK / KVPPodier sätts upp i publikhavet, för att ge personal en bättre överblick vid incidenter. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Podier sätts upp i publikhavet, för att ge personal en bättre överblick vid incidenter. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Martin Lundin är avdelningschef på gatukontoret i Malmö. Foto: Jenny LeymanMartin Lundin är avdelningschef på gatukontoret i Malmö. Foto: Jenny Leyman
Martin Lundin är avdelningschef på gatukontoret i Malmö. Foto: Jenny Leyman

Malmöfestivalen satsar på säkerhet: förebygger terror

Publicerad

Malmöfestivalen satsar på säkerheten i år.

Det finns tydliga planer för att lyckas undvika allt från terrorbrott till sexuella trakasserier.

– De senaste två, tre åren har körande lastbilar bland folkmassor blivit allt vanligare, naturligtvis kan man inte bortse från det, säger Martin Lundin, avdelningschef på gatukontoret i Malmö.

På fredagen startade Malmös stora folkfest – Malmöfestivalen. Säkerhetstänket bakom kalaset är stort och omfattande, för att värna om besökarnas välmående.

– Vi har noga planerat allt från brandsäkerhet till folkflödesskydd. Alla scenarion som kan tänkas hända måste vi arbeta förebyggande för. Grundbulten i vårt arbete är att så lite som möjligt ska gå fel, man ska kunna gå på Malmöfestivalen och känna sig trygg, säger Martin Lundin, avdelningschef på gatukontoret i Malmö.

 

LÄS MER: Malmöfestivalen – så mycket kostar kalaset 

 

Hindrar körande fordon

Skenande fordon är en faktor som har blivit allt viktigare ta med i beräkningen, för den som planerar säkerheten vid stora folksamlingar.

– De senaste två, tre åren har körande lastbilar bland folkmassor blivit allt vanligare, naturligtvis kan man inte bortse från det. Vi har beredskap för ett sådant scenario också, säger han.

Gatukontoret har, i samarbete med polis och räddningstjänst, kommit fram till var de mest utsatta gatorna i Malmös innerstad finns.

– Vi har tittat på var det i värsta fall skulle kunna komma in en förövare med ett fordon.

I stället för de klassiska betongsuggorna har Malmö kommun hittat ett annat, enligt dem mer effektivt, redskap mot körande lastbilar.

– Om det kommer en bil i hög hastighet så stoppar inte en betongsugga den. Risken är att suggan splittras och att bitarna flyger i väg som projektiler. Vi valde därför att använda oss av metallbockar som går att länka ihop med varandra, som en kedja. De ser inte så imponerande ut, men de är effektiva. Metallbockarna gräver ned sig i gatan om de blir påkörda i hög hastighet. Då kan man säga att fordonet åker upp i luften och hindras köra vidare, säger Martin Lundin.

På festivalen finns det också många trafikvakter, för att hålla säkerhetsnivån så hög som möjligt.

Martin Lundin är noga med att påpeka att antalet trafikhinder inte skiljer sig från tidigare år.

– Säkerheten kring Malmöfestivalen har alltid varit hög. Det är inte på grund av någon rädsla för terror som vi har placerat ut olika trafikhinder, så har vi alltid gjort.

 

LÄS MER: Marie vill skapa trygg festival – för alla tjejer 

 

Podier i publikhavet

Även på fler punkter har gatukontoret, polis och räddningstjänst tänkt till.

– Vi vill att folk ska känna sig välkomna och trygga. Därför har vi bland annat även jobbat med bättre belysning och vi har ökat antalet festivalvärdar. Det är inte alltid man ser säkerheten, även om den finns där.

För att minska risken för sexuella trakasserier och bråk under konserterna finns också en genomtänkt plan.

– I publikhavet finns det podier, så vi lättare kan få överblick över publikhavet. Därtill har polisen placerat övervakningskameror på scenerna, som är riktade mot åskådarna. Då kan polisen både identifiera begynnande problem och sätta stopp för dem på en gång, samt ha möjlighet att gå tillbaka för att kolla på bevismaterialet i efterhand, säger han.

 

LÄS MER: Malmöfestivalen drar i gång – det här får du inte missa 

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag