Förra året svängde det loss på Malmöfestivalen. Foto: TOMAS LEPRINCEFörra året svängde det loss på Malmöfestivalen. Foto: TOMAS LEPRINCE
Förra året svängde det loss på Malmöfestivalen. Foto: TOMAS LEPRINCE
Rebecca och Fiona drog stor publik när de uppträdde förra året. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGRebecca och Fiona drog stor publik när de uppträdde förra året. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Rebecca och Fiona drog stor publik när de uppträdde förra året. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSENFoto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
 Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Malmöfestivalen har börjat! Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNMalmöfestivalen har börjat! Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Malmöfestivalen har börjat! Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Malmöfestivalen drar igång – det här får du inte missa

Publicerad

På fredagen sätter årets upplaga av Malmöfestivalen i gång och föreberedelserna har pågått för fullt under hela veckan. 

Men inför festivalen kommer ett råd från projektledaren: Undvik bilen.

– Skippa bilen och åk kollektivt, så tar du även det miljövänliga alternativet, säger David Östberg, en av tre projektledare.

Centrum har fått sig ett lyft, matstånd har satts upp, och en scen har tagit plats på Stortorget bland annat. På fredagen drar Malmöfestivalen i gång och håller på hela veckan ut. Drygt 24 miljoner har lagts ner och skattebetalarna står för en stor del av festen, enligt Sydsvenskan.

Klockan 11 på fredagen öppnar festivalen och pågår fram till 01 under fredags- och lördagskvällen. Övriga dagar håller festivalen öppet till klockan 23. 

Ett fullspäckat program väntar och enligt David Östberg finns det fem saker du inte får missa.

 

LÄS MER: Så mycket kostar kalaset 

Största hinderbanan

Mitt på Stortorgets parkering kommer en 272 meter lång hinderbana att sättas upp och som beskrivs som en "utmaning utöver det vanliga". På Stortorget får däremot bara 205 meter plats – och för den som vill ta tillfället i akt att utmana sig själv kan det här vara en möjlighet.

– Den är för alla och det är man själv som sätter nivån. Man ska tänka på att ha roligt och det finns inga förkunskaper, säger David Östberg. 

Lekfullt för barnen

I området kring stadsbiblioteket kommer det pågå en rad aktiviteter för barn och familjer. Hela veckan kommer det vara öppet fram till klockan 19 – och fokus i år har arrangörerna satsat på ett cirkustema.

– Vi kommer även ha bioodlingar, man kan komma dit och prova på olika idrotter. Fotboll, bandy eller basket. Det är lokala föreningar som kommer vara på plats för att erbjuda barn att testa på, säger David Östberg. 

För ungdomarna kommer det vid ungdomsområdet att bjudas på dans och disco för de yngre. 

Satsar på maten

På Gustav Adolfs torg kommer det stora mattorget att vara på plats under hela veckan. Där kommer det att finnas mat i alla dess former och från alla världens hörn. Runt Davidshallsbron kommer det även finnas foodtrucks. Enligt David Östberg satsar man mer miljövänligt i år. 

– Vi har mycket veganska och vegetariska alternativ, detta är något som ligger i tiden och det är ju populärare än någonsin, säger David Östberg. 

Stor kräftskiva

Men enligt David Östberg så kan en av höjdpunkterna vara den stora kräftskivan som tar plats på Stortorget. En kräftskiva som är välbesökt.

– Vi ställer upp bord på hela Stortorget där man byts av under dagen. Man tar med sig egen mat och dryck och sen är det ett stort stort kräftkalas för alla besökare som vill vara med, säger David Östberg. 

Tipset: Ta inte bilen

Malmöfestivalen väntas dra många besökare under veckan och det blir lättare att åka kollektivt än att ta bilen då hela innerstan är stängd. 

– Vi uppmanar våra besökare att åka kollektivt, men hela innerstan är stängd så det blir inte så lätt. Skånetrafiken kommer även att utöka sina rutter under festivalveckan, säger David Östberg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag