Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöfamiljen hemma – efter fyra år till havs

Ludvig och Linda Hammarberg med barnen Lovis, 8, och Otto, 6, är tillbaka i Sverige efter mer än fyra års världsomsegling.
Foto: Ludvig Thunman
Familjen Hammarberg var överväldigade av mottagandet i Turbinhamnen på lördagseftermiddagen.
Foto: Ludvig Thunman
Otto och Lovis har haft en barndom som inga andra. Här solar de sig i Söderhavet.
Foto: Privat

De hade tänkt segla jorden runt på tre år. Men när familjen Hammarberg på lördagseftermiddagen la till i Turbinhamnen i Malmö hade de varit borta i fyra år och en månad.

Barnen Lovis, 8, och Otto, 6, har levt mer än halva sitt liv på resa.

– Nu blir vi nog kvar hemma, säger pappa Ludvig.

Noga räknat har paret Ludvig, 39, och Linda Hammarberg, 40, bott ombord på sin segelbåt i tolv år vid det här laget. De första åtta åren för att spara ihop pengar till drömresan – och de senaste fyra har de alltså varit ute på sin världsomsegling.

Familjen lämnade Malmö den 1 augusti 2010 och har inte satt sin fot i Sverige sedan dess.

– Men barnens morfar och deras farföräldrar har kommit och hälsat på oss under resan. Och Lindas syster också, säger Ludvig Hammargren.

Ludvig och Linda planerade sitt äventyr noga under flera års tid och har sedan i stort sett följt den rutt de hade tänkt sig. I alla fall i grova drag. Men att så här direkt vid hemkomsten säga vad som har varit häftigast är nästan omöjligt.

– Marquesasöarna i Söderhavet var fantastiska, liksom undervattenslivet i Indonesien. Olika saker är häftiga vid olika tidpunkter. På en del ställen var det naturen och på andra var det människorna.

"Svetsat oss samman"

Deras båt "Mary af Rövarhamn" är en stor, 40-fots stålketch med bekvämligheter som solpaneler, vattenburen värme, gasolspis, ugn och grill. Men rörelseutrymmet ombord är förstås inte så imponerande.

– Man lever enormt nära varandra och är helt beroende av varandra, säger Ludvig Hammarberg.

– Det har självklart svetsat oss samman jättemycket. Har man ett äktenskap som klarar detta så klarar det allt.

Vid några tillfällen har de varit i farofyllda situationer.

– Vi har kört upp på rev och blixten har slagit ner. Och vi har hållit på att bli pådrivna av passagerarfartyg. Men på det stora hela har allt gått bra, säger Ludvig Hammarberg.

"Pengarna är slut"

Nu ska familjen försöka skapa ett vardagsliv i Malmö. Båda barnen börjar skolan i Västra Hamnen på måndag och samma dag ska pappa Ludvig vara tillbaka på sitt jobb som beräkningsingenjör – efter fyra års tjänstledighet.

– Det är väldigt juste av dem, säger han.

– Fast det är väl inte alls samma jobb längre, och företaget har flyttat till nya lokaler.

Tills familjen hittat en permanent bostad ska de fortsätta bo ombord på båten. Men målet är att de ska etablera sig och komma till ro.

– Vi tycker att barnen ska få vara hemma på samma ställe i några år. Vi planerar inte alls för någon ny resa, säger Ludvig Hammarberg.

– Våra pengar är ändå slut så nu har vi inget val.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!