Malmöbyggnader i miniatyr: ”Projektet har bidragit till något”

Idén till Taktil arkitektur kom från Johanna Hesselman
Foto: Form design center

Låt fingertopparna nudda vid Turning Torso och Operan. 

Nu är det möjligt att känna på Malmös byggnader i miniatyrformat. 

Och synskadade får chansen att uppleva Malmö. 

– En dam var både döpt och gift i Johanneskyrkan, men har inte kunnat se den innan, berättar Johanna Hesselman, tillgänglighetsrådgivare på Stadsbyggnadskontoret i Malmö.

För ungefär tre år sedan väcktes en tanke hos Johanna Hesselman. Hon ville göra det mer tillgängligt för synskadade i Malmö. Något hon kom att tänka på var Malmös spännande byggnader. Och hur svårt det var att förklara Turning Torso. 

Hon ville att alla skulle få en uppfattning om hur Malmös byggnader såg ut. Resultatet blev projektet Taktil arkitektur – Malmöbyggnader i miniatyrformat. 

– För mig är det en självklarhet att hitta. Att veta hur staden man bor i ser ut, berättar Johanna Hesselman. 

De synskadades riksförbund har varit med i arbetsprocessen och valt ut skalan för miniatyrerna. Med hjälp av händerna kan man få en uppfattning om hur byggnaderna ser ut. 

Handlar om tillgänglighet

Utställningen består av 13 modeller. Som är i skala 1:250.

– En dam var både döpt och gift i Johanneskyrkan, men har inte kunnat se den innan. Det var rörande. Projektet har bidragit till något. De har fått en annan uppfattning, säger Johanna.

Tanken är att locka många målgrupper till utställningen. Johanna Hesselman menar att det handlar om tillgänglighet och delaktighet. Att alla ska ha rätt att känna till staden man bor i. 

Projektet har fått positiv respons. Både från politiker och besökare.

– Oerhört kul och rörande att höra reaktionen från målgruppen som inte alltid syns, säger hon. 

Utställningen öppnades i lördags den 29 februari och pågår till och med den 5 april på Form/design center. Mellan 22 april och 17 maj kommer utställningen att visas på Stadsbiblioteket. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!