Malmöborna får betala – då får museet kritik

Hilma af Klint, ”De tio största”, verk nummer 9, Ålderdomen, 1907.
Foto: Albin Dahlström
Arkivbild. Hilma af Klint ställde aldrig ut sina målningar. De visades först 1986 i Los Angeles, 42 år efter hennes död.
Foto: Okänd
Arkivbild. Moderna museet Malmö
Foto: Moderna museet/Pressbild
Arkivbild. Frida Trollmyr, ordförande för kulturnämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Förväntningarna i Malmö är höga inför Moderna museets utställning med Hilma af Klint, en av Sveriges främsta konstnärer. 

Men besöket kommer inte bli gratis då museet inför entréavgift – något som möts av kritik.

– Jag hoppas att detta bara är ett undantag, säger socialdemokraternas kulturkommunalråd Frida Trollmyr till Sydsvenskan

Den 4 april kommer Hilma af Klints konst ta över Moderna museet i Malmö.

Men utställningen, som väckt stora förväntningar inom den sydsvenska konstscenen, har redan vållat viss kontrovers.

Moderna museet i Malmö har nämligen valt att införa entréavgift, detta trots fri entré-reformen, något som socialdemokraternas kommunalråd Frida Trollmyr är kritisk till.

– Malmö stad går in med fem miljoner kronor årligen till Moderna museet och jag hoppas att detta bara är ett undantag. Annars måste vi på allvar fundera på vad vi får ut av det här samarbetet, säger Frida Trollmyr till tidningen.

Entréavgiften för utställningen med Hilma af Klint kommer att landa på 120 kronor för vuxna och 90 kronor för studenter och pensionärer. För barn under 18 år blir utställningen gratis.

Verk nummer 6 i Hilma af Klints samling ”De tio största” som målades 1907.
Foto: Albin Dahlström

”Ett undantag”

Om man vill besöka utställningen utan att betala kommer den att vara gratis för alla på tisdagar mellan klockan 15 och 17.

– Det tycker vi själva är generöst. Vi bidrar till att kulturlivet höjs ett snäpp genom att erbjuda ett så här spännande konstnärskap, säger utställningskuratorn Iris Müller-Westermann till tidningen.

Totalt är det 230 konstverk som kommer att transporteras till Malmö, vilket innebär höga kostnader för både transport och säkerhet.

Enligt Iris Müller-Westermann motsvarar produktionskostnaderna nästan två årsbudgetar för museet och menar att entréavgiften är nödvändig för att klara de höga kostnaderna som följer med utställningen.

– Det här är en unik chans att få se Hilma af Klint i Öresundsregionen och jag tror inte den kommer att kunna äga rum i Sverige igen de kommande tjugo åren. Sen vill vi så klart alla att allt ska kunna vara gratis, men här blir det orealistiskt, säger Iris Müller-Westermann till tidningen.


Hilma af Klint – både en häxa och ett helgon

Hilma, vad ville du?

Ladda ner appen!
Foto: KvP

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!