Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöbon kan vara hjärnan bakom flera sprängattacker

Den 9 december kallades polis till ett trapphus på Söderkulla i Malmö efter en kraftig explosion.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Totalt sex personer sitter häktade misstänkta för delaktighet i flera eller någon av sprängningarna.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En tonåring var nära att dö vid en explosion i ett trapphus i december.

Nu har hjärnan bakom dådet, en 28-årig man, begärts häktad misstänkt för att ligga bakom tre sprängningar i Malmö och för att ha planerat ytterligare sprängdåd.

– Vi misstänker att han har sett till att få andra personer att begå de här brotten, säger åklagaren Christoffer Östlind.

Natten den 9 december smällde det två gånger med tio minuters mellanrum i Malmö och en 18-årig man skadades allvarligt. Två dagar innan julafton detonerade en lokal i ett annat område, dock utan att någon kom till skada.

Sedan dess har utredningen visat på samband mellan de tre sprängdåden i Malmö.

Totalt sitter sex personer häktade misstänkta för delaktighet i flera eller någon av sprängningarna.

På tisdagen begärdes en 28-årig man häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse alternativt anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse. Han misstänks med andra ord ligga bakom de tre sprängdåden.

– Vi misstänker att han har sett till att få andra personer att begå de här brotten, säger åklagaren Christoffer Östlind.

Decembersprängningarna i Malmö

9 december: Den första explosionen skedde i ett trapphus i området Söderkulla. En 18-årig man hittades livshotande skadad i trapphuset och fördes med ambulans till sjukhus. Det väcktes misstankar om att den skadade tonåringen hade orsakat explosionen och medan han vårdades på sjukhus begärdes han häktad för allmänfarlig ödeläggelse.

 

9 december: Den andra detonationen inträffade tio minuter efter den första i ett trapphus cirka tre kilometer därifrån, utan att någon kom till skada. 

 

22 december: Två dagar innan julafton smällde det för tredje gången på kort tid – då vid en företagslokal på Jägersro. Ingen kom till skada.

Planerade sprängdåd i januari

28-åringen häktades i slutet av januari för grovt vapenbrott och flera fall av utpressning. 

– Han var tidigare häktad misstänkt för annan brottslighet. Det är han fortfarande, säger åklagaren Östlind.

Mannen har också begärts häktad på tisdagen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han greps för de planerade sprängdåden i januari, enligt utredningen.

Åklagaren berättar att han har hållit förhör med 28-åringen om sprängningarna. Mannen nekar till brott.

Finns det samband mellan motiv eller måltavlor i de tre sprängningarna?

– Det finns beröringspunkter mellan de olika händelserna, men det är inget jag vill berätta mer om, säger Östlind.

Polisen: ”Vi ser ett mönster”

I slutet av förra året ökade antalet sprängdåden i Malmö och även i flera andra sydsvenska städer. 

Bara under november och december skedde totalt 20 sprängningar i Malmö. Det var mer än under alla andra månader sammanlagt det året.

Enligt polisen är det ofta kriminella grupperingar som ligger bakom explosionerna. 

– Man använder det som skrämseltaktik, precis som man gör med skjutningar. Det är ett mönster vi ser, sa Patrik Andersson, chef för polisens underrättelseenhet, till Kvällsposten i januari.