Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöbon erkänner – var inblandad i ökänt IS-mord

Osama Krayem reste under falskt namn till Bryssel.
Här poserar Osama Krayem framför en IS-flagga med en Kalasjnikov i handen. Bilden lade han upp på sociala medier.Foto: KVP
Osama Krayem jobbade för Malmö stad och finansierade sin resa till Syrien, där han tränades av IS, med sin sista lön från kommunen. Foto: PRIVAT
Det var stora protester i Jordanien efter avrättningen av jordanske piloten Moaz al Kasasbeh. Foto: NASSER NASSER / AP
Avrättningen av Moaz Kasasbeh blev en nyhet över hela världen och ett bevis för Islamiska statens bestialitet.Foto: AP / AP SITE INTELLIGENCE GROUP

Den svenske IS-terroristen Osama Krayem, 27, har erkänt att han var inblandad i det uppmärksammade mordet på en jordansk pilot 2015.

Det skriver De Standaard.

Piloten brändes ihjäl, inlåst i en bur.

– Jag var där, ska Krayem ha sagt.

I december 2014 tillfångatogs den jordanske stridspiloten Moaz al-Kasasbeh efter att ha kraschat i närheten av Raqqa i Syrien, som då hölls av terrorsekten IS.

Ett par månader senare, i februari 2015, spreds en video som visade piloten inspärrad i en bur – och hur han brändes levande.

Det bestialiska mordet blev uppmärksammat över hela världen.

Osama Krayems första IS-dåd

Terroristen Osama Krayem – född och uppvuxen i Malmö – har länge misstänkts för inblandning i händelsen. Förra sommaren skrev den belgiska tidningen La Libre att det fanns uppgifter som pekade på att Krayem befann sig på samma plats som IS bödlar när piloten brändes till döds.

En källa till nyhetsbyrån AFP sa:

– Vi har kunnat fastställa att han var där.

Det skulle i så fall vara malmöitens första kända dåd med kopplingar till IS.

Erkänner inblandning i bestialiskt mord

Nu kommer det också fram att Osama Krayem har erkänt sin inblandning. Det skriver den belgiska tidningen De Standaard.

Videon som IS lade ut efter pilotmordet visade maskerade terrorister och enligt Krayems bror var Krayem en av dem. Han ska ha känt igen brodern på ett ärr vid det högra ögonbrynet, och berättat detta för polisen.

– Jag var där. Men jag tände inte eld på piloten, ska Malmöterroristen själv ha sagt enligt De Standaard.

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/1210783360399724545

Lämnade Malmö för IS i Syrien

Osama Krayem föddes 1992 i Malmö efter att föräldrarna invandrat från Syrien. Han blev familjens mellanbarn, med en storasyster och en lillebror, och växte upp i stadsdelarna Rosengård och Oxie. Under 2014 lämnade han Sverige, och anslöt sig som 22-åring till IS i Syrien.

Två år senare greps han, misstänkt för inblandning i terrorattackerna i Bryssel i mars 2016. Han kopplas även till terrorattackerna i Paris i november 2015, efter att ha varit del i fransk-belgisk terrorcell styrd från Syrien.

Krayem har suttit i häkte i Belgien sen 2016 och kommer att ställas inför rätta nästa år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!