Malmöbesvikelsen efter Pågens beslut om flytt

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oppositionen i Malmö riktar stark kritik mot Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) efter Pågens besked att förlägga den kommande expansionen till Landskrona.  

– Socialdemokraternas ointresse för att skapa förutsättningar för fler jobb hos ett av Malmös mest anrika företag är öronbedövande, säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd (M).

Samtidigt lägger Malmös kommunstyrelseordförande skulden på länsstyrelsen. 

Tidigare i veckan meddelade Pågen att man avser att bygga Europas största och modernaste bageri i Landskrona. Det betyder också att det inte blir någon större utbyggnad av bageriet på Sofielund i Malmö, där huvudkontoret ligger i dag och har funnits sedan 1878.  

Enligt oppositionsledaren Torbjörn Tegnhammar (M) har Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Malmös kommunledning inte gjort tillräckligt för att skapa förutsättningar för Pågen att i stället expandera i Malmö. 

– Hon har inte gjort ett jota för att stoppa stadsbyggnadsnämndens planer på att stoppa avsmalningen på Amiralsgatan. Avsmalningen är helt central i detta. Pågens måste få ut sitt bröd till hela landet utan att frysa ned det, säger han. 

– Hon har inte heller förmått dem att ge Pågens rivningstillstånd i tid så att de kan bygga nytt och expandera. För mer än två år sedan bad Pågen Malmö stad om ett rivningstillstånd som var nödvändigt för deras expansion. Ledarskapet är håglöst och obehagligt. Det är också talande att hon har ”försökt” påverka miljönämnden. Så svagt är ledarskapet.

Pågen har funnits i Malmö sedan 1878.
Foto: JENS CHRISTIAN

Träffat Pågens vd

Torbjörn Tegnhammar träffade under fredagseftermiddagen Pågens vd. 

– Pågens har kämpat för att kunna expandera i Malmö, men det har omöjliggjorts av en direkt fientlig politik i framför allt stadsbyggnadsnämnden från Socialdemokraterna.

– Pågens besked är en direkt konsekvens av Socialdemokraternas politik och av Katrin Stjernfeldt. 

Kvällsposten har sökt Katrin Stjernfeldt Jammeh utan framgång. I en intervju med Sydsvenskan uttrycker hon dock kritik mot länsstyrelsen. 

– Jag är kritisk till att länsstyrelsen bara gav Pågen tio års frist på Sofielund. Från kommunens sida var vi redo att prioritera Pågen på bekostnad av bostäder, säger hon till tidningen. 

Hon menar att det gör det naturligt att företaget väljer Landskrona. 

– De måste ju hantera den osäkerhet som länsstyrelsen skapat, säger hon till Sydsvenskan. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh säger också till Sydsvenskan att hon försökt undanröja hindrena som har dykt upp mot Pågens planer på expansion i Malmö. 

TV: Färre fall i Kronoberg – fortsatt skärpta regionala rekommendationer 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!