Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö vill vara värd för konferens om Förintelsen

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) gick ut med ett pressmeddelande på måndagen, där de meddelade att de vill hålla en internationell konferens om Förintelsen i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Judiska församlingen i Malmö står bakom planerna att hålla den internationella konferensen i staden.Foto: LASSE SVENSSON

Regeringen har bestämt att Sverige ska hålla en konferens internationellt om Förintelsen.

Nu vill Malmö stå värd för mötet.

– Vi har en skyldighet att aldrig glömma Förintelsen och de miljontals offer vars liv släcktes, säger Roko Kursar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Regeringen har beslutat att Sverige år 2020 ska stå värd för ny internationell konferens för hågkomst av Förintelsen. Kommunledningen vill att konferensen hålls i Malmö.

Detta är 20 år efter den tidigare Förintelsekonferensen, som hölls i Stockholm.

På måndagen beslöt kommunstyrelsen i Malmö att framför till regeringen att den nya konferensen bör hållas i Malmö.

”Malmö och Sverige är en del av omvärlden”

”Under andra världskriget välkomnade Malmöborna många danska judar som tvingades fly över sundet, undan ockupationsmakten. Senare mobiliserades stora delar av staden för att ta emot judiska flyktingar från koncentrationsläger. För Malmöbor och Sverige blev detta en påminnelse och en insikt om att Malmö och Sverige är en del av sin omvärld”, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) i ett pressmeddelande.

– Alla ska kunna leva trygga liv oavsett tro, läggning eller utseende. Jag välkomnar regeringens initiativ för att utbyta erfarenheter och hitta fler sätt att förebygga och motarbeta antisemitism. Malmö vill spela en central roll i detta viktiga arbete, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett uttalande. 

I den artikel där Stefan Löfven och tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) presenterar konferensen betonas också vikten av utbildning och hågkomst.

– Vi har en skyldighet att aldrig glömma Förintelsen och de miljontals offer vars liv släcktes, inte minst nu när antisemitismen än en gång breder ut sig. Flera flyktingar avvisades av Sverige och mötte senare döden i Hitlers utrotningsläger. Malmö blev dock ett hoppets hamn för dem som kom med Folke Bernadottes Vita Bussar, och att stå som värdstad för konferensen hedrar även de Malmöbor som var med och hjälpte judar att fly från Danmark, säger Roko Kursar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett uttalande.